Energiknippet Max. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Energiknippet Max. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Hundinstruktör: Se upp med hundarna i kylan och mörkret

"Det är stor skaderisk när de är kalla"
1:56 min

Även hundar  påverkas av vädret och ägarna bör se upp med både kylan, halkan och mörkret, menar Linn Aasen, hundinstruktör i Eskilstuna.

Hur tar du hand om din hund i vinterkylan?

– Vissa hundar behöver lite kläder för att klara av temperaturerna, säger Linn Aasen. Vissa hundar vill inte gå ut om de inte har kläder, för att de är så frusna.

Hur klarar hundra av att bli lämnade i kalla bilar?

– Svenska kennelklubben har gått ut med riktlinjer på vilka temperaturer som gäller, men de får inte förvaras i bil. Ska du gå in och handla och det är en kall hund, så sätt ett täcke på den och låt den ligga på en filt.

Linn Aasen poänterar också att det är viktigt att sätta på reflexer på hunden nu när det är mörkt och halt. Sen bör man tänka på att hunden lätt kan sträcka sig i kylan.

– Det kan bli halt för dem och de kan sträcka sig. Släpp inte ut hunden direkt ur bilen och kör hopp och lek, för då är det stor skaderisk när de är kalla, säger Linn Aasen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".