Monica Vigren på snötäckt skolgård tillsammans med barnen My, Moltas och Alma Vigren. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 3
Monica Vigren tillsammans med barnen My, Moltas och Alma Vigren. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Skolelever med ansiktena vända mot en landsväg. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 3
Vägen är farlig att korsa, enligt eleverna på Gillberga skola. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Ett barn är på väg att kliva på bussen vid snöig landsväg. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
3 av 3
Busshållplatsen skulle bli säkrare om hastigheten sänktes från 60 till 50 kilometer i timmen, enligt föräldrar och lärare. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Nytt hopp om sänkt hastighet vid Gillberga skola

"Var en hårsmån från att bli påkörd"
3:44 min

Föräldrar i Gillberga utanför Eskilstuna har fått förnyat hopp om att hastighetsgränsen ska kunna sänkas utanför skolan. Transportstyrelsen har beslutat att länsstyrelsen måste ta upp frågan om hastighetsgränserna på nytt.

Föräldern Monica Vigren, som skrivit till Länsstyrelsen för att få hastigheten sänkt från 60 till 50 kilometer i timmen, tycker att det är bra att frågan utreds igen.

– Det är jättebra, då får vi börja om igen och ta nya tag. Vi har haft incidenter där barn nästan hamnat framför bilar och vi hoppas på att det kan göra skillnad i deras beslut, säger hon.

Inger Hademalm, klassmormor på Gillberga skola, såg med egna ögon hur en av skoleleverna höll på att bli påkörd vid busshållplatsen intill skolan.

– Barnet sprang ut framför bussen och då kom en bil, så det blev ju en tvärnit. Det hade kunnat gå åt skogen, säger hon.

Hastigheten på landsvägen som löper intill skolgården var tidigare 50 kilometer i timmen, men Länsstyrelsen har höjt hastighetsgränsen till 60 kilometer i timmen på inrådan av Trafikverket.

När Länsstyrelsen tog emot Monica Vigrens klagomål på den höjda hastigheten behandlades det inte som ett överklagande, vilket var fel, enligt Transportstyrelsen. Därför får länsstyrelsen bakläxa från Transportstyrelsen, som nu kräver att ärendet handläggs på nytt.

Enligt Trafikverket är sträckan säker. Sikten är god, eftersom landskapet är öppet, det finns möjlighet att hämta och lämna barnen på ett säkert sätt och skolan har ett högt staket. Dessutom finns det skyltar som upplyser bilister om att de närmar sig en skola och det bör göra bilisterna uppmärksamma, enligt Trafikverket. Men många kör för fort, enligt lärarna på skolan.

– Bilarna kör vansinnigt fort, folk kör inte 60 förbi här, utan det ligger närmare 70 ibland, säger Britt-Marie Andersson, som jobbar i förskolan och på fritids.

Många vägar i Sverige korsas av fotgängare och cyklister, och att oskyddade trafikanter korsar en väg är i sig inget motiv för att sänka hastigheten, enligt Trafikverket. Britt-Marie Andersson håller inte med om det resonemanget.

– Om man tittar på andra ställen är hastigheterna sänkta, men inte här på landsbygden. Det tycker jag är tråkigt. Vi är rädda om våra barn här ute, och det tycker jag att de också ska vara, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".