Rolf Brunell. Foto: Andreas Ericson.
Rolf Brunell, ordförande i Guif är försiktigt positiv till tillfällig hall för handbollsklubben. Foto: Andreas Ericson.

Industrilokal kan bli lösning för Guif

Rolf Brunell, ordförande i Guif: Det är en hygglig lösning
3:15 min

En lösning kan vara på gång för att lösa hallproblemet för Guif nästa år då Mälardalens högskola ska ha tillgång till nuvarande Sporthall där ett nytt campus ska byggas. 

Kultur- och fritid har lagt fram ett förslag till Kommunstyrelsens arbetsutskott som innebär att Guif och andra föreningar kan använda en industrifastighet i Skjulsta i avvaktan på en ny arena som dröjer på grund av en juridisk tvist om detaljplanen. 

Det nya förslaget går ut på att industrifastigheten används som en tillfällig arena för träning och matcher där en läktare kan skapas för ca 2000 sittande och stående åskådare. 

– Det är en tillfällig lösning. Vi har ett problem nu, arenan hinner inte blir klar, men det är en hygglig lösning. Det är en industrilokal som kan användas under en övergångsperiod för matcher och träning. Förseningen påverkar ekonomin eftersom vi inte kommer att kunna ta in så mycket publik, säger Guifs ordförande, Rolf Brunell. 

Bakgrunden till förslaget från kultur- och fritid är kommunens tvist  med Tunafastigheter om detaljplanen i Munktellområdet där den nya arenan planeras.   

Mark- och miljööverdomstolen väntas inom kort avgöra tvist med Tunafastigheter som anser att den nya arenan påverkar näringsverksamhet området negativt. Bolaget förlorade mot kommunen i den lägre instansen, mark- och miljödomstolen, och överklagade det beslutet i december.

Den juridiska tvisten gör att arenabygget försenas. Högskolan ska, enligt nuvarande planer, ha tillgång till Sporthallen på Hamngatan i juni 2016. Den ska då rivas och en ny fastighet ska byggas för högskolans campus där man ska samla all akademisk verksamhet på ett ställe. 

Då blir Guif och andra föreningar utan en hall tills den nya arenan är klar.

Den nya arenan skulle från början ha byggts i april 2014 och senare var planen april i år. Men nu är det oklart när den kan börja byggas, Enligt kommunen tar det 18-22 månader att bygga arenan.

I avvaktan på en ny arena kan industrilokalen i Skjulsta bli en lösning.​ 

Den nya arenan som planeras beräknas kosta 361 miljoner kronor. Det är i alla fall den ram som kommunfullmäktige har fattat beslut om. Peab är underentreprenör. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".