Detalj i rum på Hotell Eskilstuna, asylboende. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Ett rum på Hotell Eskilstuna, asylboende. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Migrationsverket vill driva boenden tillsammans med kommunerna

"Vi kan inte låta människor stå på gatan och det vet entreprenörerna"
1:33 min

Bristen på bostäder och missnöje med dyra tillfälliga asylboenden gör att Migrationsverket nu efterlyser andra lösningar.

En lösning skulle vara att driva egna boenden i samarbete med kommunerna.

– Jag tror att det är absolut nödvändigt. Lösningen med tillfälliga boenden på permanent basis är inte en lösning för någon, säger Fredrik Bengtsson som är presschef på Migrationsverket.

Enligt Fredrik Bengtsson så skulle Migrationsverket också mycket hellre hyra lägenheter för de asylsökande än att låta dem bo i tillfälliga asylboenden för dyra pengar. För alla parter, inte minst för de asylsökande, är lägenheter en bättre lösning, menar han.

– Man kan få en annan vardag och bestämma mer själv.

Men på grund av bostadsbristen och att både kommunala och privata värdar enligt Fredrik Bengsson ofta inte vill hyra ut till Migrationsverket så tvingas Migrationsverket betala ut många tiotals miljoner kronor om året bara i Sörmland till entrepenörer som gör stora vinster på de tillfälliga asylboendena.

– Vi kan inte låta människor stå på gatan och det vet entreprenörerna. Hade vi haft något att välja på hade vi definitivt inte valt tillfälliga asylboenden, säger säger Fredrik Bengtsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".