Politiker deltog i konferens om EU-migranter och tiggeri

Så kan kommunen hjälpa EU-migranterna
4:04 min

Människor från andra EU-länder som tigger på gatorna kan få både mat och logi. Men det är upp till kommunen att avgöra hur mycket hjälp den ska bistå med. Det framgick på en konferens i Linköping idag, där politiker och tjänstemän från bland annat Eskilstuna deltog.

Konferensen arrangerades av Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Linköpings kommun, och syftet var att diskutera vad kommuner kan och får göra för hemlösa EU-migranter. Det är den första konferensen i sitt slag och beskrevs som en milstolpe av föreläsarna.

Just Linköping är ett exempel på en kommun som gått långt i sin ambition att hjälpa de EU-migranter som tigger på gatorna. I Linköping finns ett härbärge som drivs av Stadsmissionen med hjälp av ett kommunalt bidrag på 2,5 miljoner kronor årligen.

– Vi vill bemöta människor med respekt och värdighet, säger Eva Lindh, som är socialdemokratiskt kommunalråd i Linköpings kommun och själv besökt Rumänien och sett hur de människor som tigger i Sverige har det i sitt hemland.

På konferensen slog SKL:s representanter fast att tiggeri handlar om fattigdom, inte organiserad kriminalitet. Kommunen kan hjälpa till med logi om den vill, men det är inget måste. Däremot har kommunen en skyldighet att ta reda på om det finns barn med i bilden, och skydda dem om de far illa.

Eskilstuna kommun lägger mycket i händerna på frivilliga krafter. Här har privatpersoner ställt upp för människorna som tigger på gatorna. Hjälpen har framför allt organiserats via Facebook-gruppen "En bättre chans", som bara den senaste månaden har sett till att ett 30-tal EU-migranter har fått tak över huvudet, bland annat i varmhållna garage och i uthus hemma hos folk i Eskilstuna.

Lyssna på reportaget ovan för att höra hur tjänstemän och politiker i Eskilstuna resonerar kring ansvarsfrågan, och vad barn- äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér vill göra för de hemlösa EU-migranterna. Hör också Mario, som tigger på gatan utanför konferenslokalen i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".