Fyra personers rum på Hotell Eskilstuna, asylboende. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Fyra personers rum på Hotell Eskilstuna, asylboende. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Asylboendebranschen lockar lycksökare

2:04 min

Migrationsverket har de senaste åren betalat ut många tiotals miljoner kronor till olika asylboenden i Sörmland, och de stora summorna gör enligt Migrationsverket att det finns risk att lycksökare lockas.

I dag finns sex asylboenden i Sörmland, men omsättningen är stor, och i både Oxelösund och i Flen har asylboende hunnit både öppna och stänga.

 Och flera av bolagen bakom asylboendena får in stora pengar.

Några exempel, det senaste året har Migrationsverket betalat ut 14, 5 miljoner kronor till Marsvikens asylboende. Under samma period fick Hållsta fastighetsutveckling ut närmare 16 miljoner, Hållsta konferens cirka 8 miljoner.

Och sen 2011 har Hotell Eskilstuna fått ut över 50 miljoner kronor från Migrationsverket.

Flera av de här anläggningarna skulle ha svårt att överleva som hotell.

David Ward startade Marsvikens asylboende där han är VD och delägare sedan den Golf och konferensanläggning han tidigare drev i lokalerna fick allt svårare att hävda sig.

 – Vi hade jätte jätte svårt att överleva. Och sen såg vi att det skulle komma upp en ny förhandling med Migrationsverket, så vi tänkte att vi söker och ser om vi blir godkända. Och det blev vi, säger David Ward.

Det är en stor bredd av entrepenörer som lockats att öppna asylboenden i Sörmland.

Bland dem finns däckfirmor, golvföretag, taxiföretag, och byggfirmor.

Vad säger då det om branchen? Vi ställde frågan till Migrationsverkets presschef, Fredrik Bengtsson:

– Det säger väl att det är en bransch som anses lukrativ. Det är en bransch där man med relativt enkla medel anser sig kunna tjäna pengar, säger Fredrik Bengtsson.

Skulle du säga att det finns en risk att branschen lockar till sig lycksökare?

– Det kommer alltid att finnas en risk när du har branscher där man tror sig kunna tjäna snabba pengar att entreprenörer som inte borde vara där försöker tjäna pengar på detta, absolut, säger Fredrik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista