Svenska sedlar. Foto: Christine Olsson/Scanpix.
Foto: Christine Olsson/TT

Kraftigt försämrat resultat för landstinget Sörmland

Landstinget gick med 193 miljoner plus förra året. Det är ett sämre resultat jämfört med 2013 då överskottet var 321 miljoner kronor. Det visar bokslutet.

Orsaken till den kraftiga minskningen av överskottet förra året beror på att intäkterna på grund av skatthöjningen påverkade resultatet väldigt mycket positivt 2013 samtidigt som kostnaderna ökade. Det gäller exempelvis satsningar som gjorts under året på ökad tillgänglighet och framtidens hälso- och sjukvård.

Förra året ökade skatteintäkter och statsbidrag med totalt drygt fyra procent jämfört med föregående år.

Men flera verksamheter gå med minus, bland annat länssjukvården som går back med nästan 50 miljoner, men primärvården går med plus drygt 15 och totalt alltså ett plus.

Det som påverkat det positiva resultatet är också tidigare besparingsåtgärder, skattehöjningen 2009 och 2013, konjunkturstöd, återbetalning av försäkringspremier för att den kollektiva sjukförsäkringen varit lägre än väntat och skatteväxlingen i samband med att kommunerna tog över hemsjukvården 2010.

Nicholas Prigorowsky, landstingets ekonomidirektör, säger att landstingets ekonomi mår relativt bra jämfört med andra landsting och att 193 miljoner plus är ett bra resultat. 

Överskottet innebär exempelvis att landstinget behöver låna mindre pengar till de investeringar som det har framför sig jämfört med om kassakistan innehöll mindre pengar. Det gäller exempelvis miljardsatsningen som görs för att modernisera sjukhusen och förbättra arbetsmiljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".