Jimmy Jansson. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
Jimmy Jansson (S) är bekymrad men tycker inte det är kommunens ansvar att elever från asylboendet får lunch. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
Lyssnartips / Publiknätverket

SFI-elever i Eskilstuna fick varken frukost eller lunch

Jimmy Jansson (S): Det är inte kommunens ansvar
1:14 min

En kurator på Komvux i Eskilstuna har slagit larm om att elever från ett asylboende tvingats klara SFI-undervisning utan vare sig frukost eller lunch. 

Elever från asylboenden i Eskilstuna som läser svenska för invandrare SFI, har i vissa fall inte kunnat få någon frukost eftersom den serveras på bestämda tider och de måste åka till skolan tidigare än så.

Och i ett mail till kommunledningen slår en kurator på Komvux larm om att eleverna inte heller får någon lunch eftersom de är kvar på skolan då och inte kan ta del av den lunch som serveras på asylboendet. Socialdemokraten Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna är bekymrad.

– Det är väl klart att det är bekymmersamt. Om vi vill att de här personerna ska kunna utbilda sig och rusta sig för ett liv i Sverige, så måste man se till att de får förutsättningar att klara det, och en grundförutsättning är att man är mätt. Det vet vi ju alla vi som jobbar eller studerar att det är väldigt svårt att klara det på fastande mage, säger Jimmy Jansson. 

Enligt mailet till Jimmy Jansson och kommundirektör Pär Eriksson så får de här eleverna ingen mat förrän middagsmålet, vare sig frukost eller lunch, på grund av att de är och lär sig svenska på SFI och då inte kan passa de mattider som gäller på asylboendet. Och den dagersättning de får från migrationsverket räcker inte till en lunch på stan.

Personer vi talat med på SFI berättar om elever som varit så utmattade att man bedömt att de varit nära att tuppa av.

Enligt Harriet Bergström, områdeschef för vuxenutbildningen i Eskilstuna så har samtal förts med entrepenören bakom asylboendet, men det är oklart om samtalen lett fram till några förbättringar.

I mailet till kommunledningen föreslås att de SFI-elever det gäller skulle kunna få äta lunch på det kommunala S:t Eskils gymnasium, men där Jimmy Jansson är tveksam.

– Det är inte kommunens ansvar att se till att vuxna människor har mat i magen, utan här har ju Migrationsverket ett huvudansvar. Vi får lyfta det i den dialog vi har med dom, säger Jimmy Jansson.

Det här är ett lyssnartips via Publiknätverket

Tipsa oss:
016-16 16 63
p4sormland@sverigesradio.se
 
Det här inslaget har blivit av genom ett tips till vårt publiknätverk. Som lyssnare kan du påverka vad som hörs i radion på flera sätt.

Läs om Publiknätverket här

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".