Skiss på ny arena. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Det slutgiltiga förslaget till hur den nya arenan i Eskilstuna ska se ut och vad det får kosta blev klart 2014. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio

Avgörande beslut om arenatvisten i Eskilstuna inom kort

"Man hade kunnat ha större hålrum mellan byggprojekten"
5:40 min

Inom ett par veckor kan den juridiska tvisten om detaljplanen för arenabygget i Eskilstuna avgöras.

Mark- och miljööverdomstolen väntas inom ett par veckor fatta beslut om domstolen ska pröva tvisten mellan kommunen och Tunafastigheter som har överklagat kommunens detaljplan och den lägre instansen Mark- och miljödomstolens dom från december. 

Den lägre instansen, Mark- och miljödomstolen, gick på kommunens linje. Tunafastigheter anser att kommersiell verksamhet som finns på deras mark påverkas negativt av en arena. Bolaget menar att det av olika skäl inte är lämpligt att bygga en arena i området.

Får Tunafastigheter frågan prövad dröjer det sannolikt ett halvår innan domstolen kommer med ett beslut om planen ska gälla eller om den ska upphävas.

Frågan är vad som händer om planen upphävs?

– Då måste kommunen analysera det beslutet och påbörja och ompröva planens arbete. Om det skulle bli ett beslut framåt sommaren är det troligen ett års förskjutning på planarbetet, säger Benny Larsson, byggsamordnare.

Om kommunen tvingas göra en ny detaljplan kan den också överklagas.

– Även det beslutet är ett myndighetsbeslut som kan överklagas och det innebär flera års förskjutning av byggstart för arenan.

Vinner kommunen tvisten kan arenan börja byggas i sommar. Då dröjer det 18-22 månader innan den typ av arena som ska byggas är klar, alltså någon gång i början av 2017.

Arenabygget hänger samman med högskolans planer på att samordna sina lokaler. Ett högskolecampus ska byggas på marken där nuvarande Sporthall och Vattenpalatset ligger. Högskolan vill ha tillgång till den marken i juni 2016.

Från början var det tänkt att den nya arenan som planeras i Munktellområdet skulle vara klar tills dess, men eftersom Tunafastigheter överklagade planen så har bygget försenas. Det gör att Guif och andra föreningar och skolidrotten, som idag använder Sporthallen, väntas stå utan hall under minst en säsong.

Eftersom arenabygget försenas så finns ett förslag om att idrottsföreningar med Guif i spetsen och skolidrotten ska kunna använda en gammal industrilokal i Vilsta som en tillfällig lösning i avvaktan på en ny arena. 

Ett scenario där kommunen tvingas leta helt ny mark för arenan räknar inte kommunen med.

– Det har aldrig diskuterats, säger Benny Larsson.

Enligt Eskilstuna kommuns byggsamordnare Benny Larsson så hade kommunens planer kunna ha gjorts lite annorlunda.

– Naturligtvis hade man kunnat ha större hålrum mellan de här byggprojekten. Det hade förenklat om man inte hade fattat beslut om att campus skulle ha byggts 2016, men vi tycker att vi har haft tillräckligt med hålrum i tidsplanerna, men det har gått längre än vad vi hade förväntat oss. Vi har tittat på överklagningstider, men blir det mer än ett år då är det svårt att förutse.

Enligt ett fullmäktigebeslut får den nya arenan kosta 361 miljoner kronor. Peab är huvudentreprenör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".