Äldre persons händer på rullator. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Hemtjänsten kan drabbas av nedskärningar. Foto: Jessica Gow/TT.

Stort underskott kan drabba hemtjänst i Eskilstuna

"Hemtjänsten kräver mer resurser"
2:07 min

Äldreomsorgen i Eskilstuna har ett tufft år framför sig. Drygt en månad in på det nya året har vård- och omsorgsförvaltningen redan flaggat för ett underskott på 35 miljoner i år.

Hemtjänsten är ett av de utsatta områdena och på förvaltningen säger biträdande chef Johan Lindström att det är bråttom att hitta lösningar.

– Det är naturligtvis en allvarlig situation, den kräver mer resurser.

Redan förra året gick vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna back med ungefär 19 miljoner, en summa som från början landade på ungefär 28, men som till slut gick att rädda till 19. I år är läget annorlunda, redan nu ser Johan Lindström, biträdande chef på förvaltningen en prognos på cirka 35 miljoner i underskott. Johan Lindström har flaggat för att förvaltningen behöver mer pengar för 2015 samtidigt som staben letar efter förändringar kan ge snabba resultat. Ett stort problem är att antalet hemtjänsttimmar ökat med 35 000 under förra året

– Det kan ju bli diskussioner om vilka insatser man kan minska på, säger Åsa Strandberg, biståndschef vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".