Maria Chergui (V). Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Maria Chergui (V). Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Vänstern oroade för nedskärningar inom äldreomsorgen i Eskilstuna

Maria Chergui (V): Det har gått ut signaler om besparingar.
1:56 min

Maria Chergui, gruppledare för vänsterpartiet känner oro för nedskärningar inom äldreomsorgen, efter att Vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna flaggat för ett underskott på 35 miljoner i år.

Mikael Edlund, socialdemokratiskt ordförande i vård- och omsorgsnämnden däremot, betonar att det handlar om effektiviseringar.

– Nu har det ju gått ut signaler till enheterna om en mindre besparing. Det hade varit mycket bättre att vänta. Siffrorna är ju inte klara än, säger Maria Chergui (V).

– Det är ingenting som har gått ut. Det vi har sagt är att varje enhetschef måste titta på sin verksamhet och analysera, gör vi det vi ska göra, eller kan vi göra det på ett bättre sätt, och kan vi göra det effektivare, säger Mikael Edlund (S).

Både Maria Chergui, vänsterpartiets gruppledare och Mikael Edlund, socialdemokratisk ordförande för vård- och omsorgsnämnden, pekar på staten för att delvis förklara den ekonomiska krisen inom omsorgen för äldre och funktionshindrade i Eskilstuna i dag.

– Den nuvarande regeringen sitter med en alliansbudget där det inte finns några prioriteringar på ökad bemanning på tex demensvården, säger Maria Chergui (V).

Mikael Edlund betonar behovet av effektivisering inom förvaltningen.

– Det handlar nu om att hitta vilka områden där vi inte är effektiva, göra förbättringar så att vi kan få loss några miljoner som täcker ett underskott, som gör att vi slipper säga upp personal. Får vi ner korttidssjukskrivningarna, med någon procent, så är det ett gäng miljoner där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".