Alina i gäststugan. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 3
20-åriga Alina sover tillsammans med Ionas i den här gäststugan. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
En dubbelsäng, väggbonader och en väggklocka. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 3
I gäststugan säng, byrå och ett litet kylskåp. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
En trädörr med skylten "Välkommen". Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
3 av 3
Kvinnan som Alina och Ionas bor hos tycker att fler borde välkomna människor som saknar tak över huvudet. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Nätverk bildar förening för att hjälpa utsatta EU-migranter

4:22 min

Nätverket "En bättre chans", som hjälpt ett 30-tal EU-migranter att få en sovplats i privata hem, kommer att bilda en förening för att kunna samla in pengar till insatser i Rumänien.

Nätverket håller på att formulera sina stadgar och räknar med att ha bildat en förening inom en vecka. Då kommer de kunna söka föreningsbidrag från kommunen och privatpersoner, och även från EU-fonden FEAD, som regeringen kommer öppna upp den 1 juli i år. 

Therese Lekander, föreningens blivande ordförande, säger att de vill samla in pengar framförallt för att kunna göra en insats på plats i Rumänien.

– Till exempel vill vi bygga hus och ge barn skor och kläder så att de kan gå i skolan.

Pengarna i FEAD, omkring 13 miljoner kronor, ska gå till just utsatta EU-medborgare, och föreningar och trossamfund som stöttar tiggande EU-migranter ska kunna söka bidrag från fonden. Det meddelade barn- äldre och jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) på en konferens om hemlösa EU-migranter i förra veckan.

Nätverket "En bättre chans" vill också stötta människor som tagit sig till Sverige för att försöka få ihop pengar till sina familjer. Som vi berättade förra veckan har nätverket redan hjälpt ett 30-tal personer som tigger på gatorna att få tak över huvudet. De har fått sovplats i varmhållna garage, husvagnar och uthus.

Ett par som har fått hjälp är Ionas och Alina från Rumänien. Det unga paret sov tidigare i en bil som de parkerade på olika bensinmackar för natten. Nu bor de i en uppvärmd gäststuga på en tomt utanför Eskilstuna. Den ombonade lilla gäststugan består av ett rum med en dubbelsäng, en byrå och ett litet kylskåp.

– Det är jättebra, för det är kallt ute och väldigt svårt att sova, säger Ionas.

Han berättar att deras två små barn, en tvåårig flicka och en treårig pojke, bor med sin mormor i en fattig by i Rumänien. Deras hus saknar rinnande vatten, el och värme. Ionas har tidigare kunnat dra in pengar till familjen genom jobb i byggbranschen i Sverige, men på sistone har han haft svårt att hitta jobb. Därför sitter nu han och Alina på gatan med var sin pappmugg framför sig.

– Att sitta så är inget liv, man måste ha ett jobb, säger Ionas, som tillsammans med Alina har kunnat skicka hem 2 500 kronor till familjen i Rumänien under två och en halv månad.

Kvinnan som paret bor hos vill vara anonym för att inte äventyra Ionas och Alinas säkerhet - hon har hört om trakasserierna som tiggande EU-migranter utsätts för. Men hon uppmanar de Eskilstunabor som har en husvagn, en gäststuga eller ett uppvärmt garage att följa hennes exempel. Själv har hon fått två vänner på köpet.

– Jag köper billig mat och lagar goda soppor. Vi sitter på kvällarna och diskuterar deras situation. De tar hand om mina djur och skottar snö. De är jättesnälla.

Hon tycker att romers situation i Rumänien ytterst är en fråga för den svenska regeringen och EU, som borde sätta press på den rumänska regeringen. Men så länge situationen är som den är i Rumänien bör de människor som kommer hit få hjälp, anser hon.

– Tillfälligt är det här en lösning för de här människorna. Och jag hoppas att folk förstår att det här inte varar i all evighet, att folk sitter så här på gatorna. Utan det är tills vi vet vad Rumänien gör för sina invånare.

Fotnot: Ionas och Alina har valt att inte uppge sina fullständiga namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista