Christina Kallings Larsson. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
1 av 2
Christina Kallings Larsson, smittskyddsläkare i Sörmland.
Sara Tuvin. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.
2 av 2
Sara Tuvin, sjuksköterska. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.

Sörmland har flest drabbade av vinterkräksjuka

Smittskyddsläkaren: Det är olyckligt att det är en missmatch i år
5:09 min

Sörmland är värst drabbat av alla län i landet av vinterkräksjukan och även av influensan, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vinterkräksjukan har åter igen drabbat Mälarsjukhuset. I eftermiddag kom svar att tre medicinpatienter och en personal har drabbats på avdelning 82 och 18G, enligt landstinget.

För att försöka minska risken för ytterligare spridning, så avråder sjukhuset från besök på de avdelningarna.

Vinterkräksjukan har drabbat Sörmland värst i landet hittills den här säsongen, visar Folkhälsomyndighetens rapport. Smittskyddsläkare i Sörmland Christina Kallings Larsson menar att det är en ren tillfällighet.

– Det är lite olika år från år och nu har vi legat lite högre, men det är mera som slumpen. Förmodligen mattas det av framöver, nu när vi har haft en tidig topp hos oss, säger hon.

Nyköpingsområdet har framför allt drabbats, enligt Christina Callings Larsson. Men statistiken visar bara en liten del av dem som faktiskt får caliciviruset, alltså vinterkräksjukan.

För att försöka undvika att smittas gäller det framför allt att tvätta händerna med tvål och vatten. Det är också viktigt att stanna hemma, för att minska smittspridningen, säger smittskyddsläkaren.

Det är inte bara Vinterkräksjukan som härjar i Sörmland, utan även influensan. Sörmland utmärker sig även här, med högst andel bekräftade fall under säsongen i förhållande till invånarantal, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Drygt 40 fall per 100 000 invånare.

Det är tre influensatyper som är vanligast den här säsongen, enligt Christina Kallings Larsson. En variant av dem fanns inte med i årets vaccin och därför kan en del som har vaccinerats ändå ha blivit sjuka.

– Det är olyckligt att det är en missmatch i år. Man måste bestämma vaccinet långt innan säsongen och då var det rätt stam man valde, men nu har det visat sig att det är en annan variant som cirkulerar. Till nästa års säsongsvaccin så kommer den att ingå, säger hon.

Sara Tuvin är sjuksköterska inom hemsjukvården i Eskilstuna och henne träffar jag när hon är på väg till en patient. I fickan har hon handsprit.

– Det använder jag alltid när jag kommer hem till någon, före och när jag går därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".