Vattenledning kustledningen. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Vattenledning, kustledningen. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Politiskt beslut om stort VA-projekt i Nyköping

Claes Nordén fritidshusägare: Det tycker inte vi är rimligt.
1:37 min

Ikväll ska kommunfullmäktige i Nyköping fatta beslut om kustledningen, en 16 kilometer lång VA-ledning mellan Sjösa och Vålaö – kommunens i särklass största egna kommunala VA-projekt. 

Enligt förslaget ska fastighetsägare som ansluter sig betala som mest 336 000 kronor om vatten- och avloppsledningen dras fram till tomtgränsen. Sedan tillkommer kostnader om fastighetsägarna vill gräva fram till huset.

– Vi tycker ju naturligtvis att det alldeless för dyrt. Det är ju nästan bara fritidshus som används kanske två eller tre månader om året, säger Claes Norén som har ett fritidshus i området Brannebol mitt emellan Sjösa och Vålarö.

När idén att dra en kustledning mellan Sjösa och Vålarö utanför Nyköping dök upp i början av 2000-talet räknade kommunen med att kuststräckan skulle kunna bli ett attraktivt bostadsområdet för permanentbostäder. Kostnaden skulle då delas på mer än 700 fastighetsheter, men idag är det alltså de knappt trehundra fastighetsägare som redan finns i området som ska stå för kalaset. Den beräknade anslutningskostnaden som från början var 150 000 har nu alltså stigit till mer än det dubbla.

Ikväll ska kommunfullmäktige fatta beslut i frågan och även om oppositionen är kritisk och ifrågasätter beslutsunderlaget, tror Claes Nordén att det blir ett ja, ett beslut fastighetsägarna troligen kommer att överklaga.

– Under tiden får kommunen inte ett öre i avgifter, de har redan börjat gräva och kommit halvvägs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".