SSAB i Oxelösund. Foto: Johannes Ledel Karreskog.
Foto: Johannes Ledel Karreskog.

Blygsam vinst för SSAB

Idag kom SSAB med sitt bokslut. Stålföretaget redovisar ett resultat efter finansnetto - alltså verksamhetens totala resultat - på 242 miljoner kronor för förra året. Det jämföras med ett minus på1,8 miljarder kronor året före.

SSAB gjorde ett mindre minus sista kvartalet än vad företaget gjorde samma period förra året.

Marknaderna förbättrades visserligen förra året, men den relativt svaga återhämtningen innebär att det finns ett behov av fortsatta effektiviseringar, enligt företaget. SSAB räknar med att samgåendet med finska Rautaruukki förra året kommer innebära ekonomiska vinster.

SSAB:s målsättning är att spara 1,4 miljarder kronor årligen nå full effekt från och med andra halvåret nästa år.

Efterfrågan på den nordamerikanska marknaden var bra, enligt företaget.

”Efter ett första kvartal som präglades av störningar på grund av väderleken tilltog efterfrågan under andra och tredje kvartalet, för att sedan avmattas något under fjärde kvartalet”.
SSAB:s bokslut

I Europa utvecklades marknaden svagt positivt under året, men från låga nivåer. Stålkonsumtionen, som sjönk något under 2013, hade en viss tillväxt förra året. I Asien har marknaden som helhet påverkats negativt av den inbromsning i efterfrågan som skett i Kina.

Det är också något som Volvo CE har märkt vilket företaget var en viktig förklaring till företagets resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".