Polis. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Var tredje polis vågar inte framföra kritik mot ledningen. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Sörmlandspolisen känner inte igen rädslan att kritisera sin chef

"Jag har svårt att se att det skulle vara så i Sörmland"
1:48 min

Var tredje polis i landet upplever att de inte har möjlighet att framföra kritik eller synpunkter till ledningen på sin arbetsplats utan rädsla för repressalier.

Det visar färska siffror som Polisförbundet tagit fram i samarbete med TNS Sifo. Siffran är tre gånger högre än om man jämför med andra arbetsplatser. 

Men varken polisledningen eller Polisförbundet i Sörmland, känner igen rädslan många poliser känner för att framföra kritik mot ledningen.

Polisen har nyligen gått från 21 myndigheter till en och är nu Sveriges största myndighet och förklaringen kan ligga där tror man.

Claes Herdenstam från polisledningen i Sörmland känner inte igen sig.

– Jag har svårt att se att det skulle vara så i Sörmland, vi har jobbat målmedvetet med att komma tillrätta med de här problemet. Det här är ju ingenting nytt utan gamla kända fakta.

Martin Ulvenhag, ordförande i Polisförbundet i Sörmland känner inte heller igen sig men menar att undersökningen gjordes mitt under omorganisationen.

– Man bjöd in från genomförandekommittén att ha en dialog och jag tror att många av våra medlemmar kände att det inte gjordes i den utsträckning som man trodde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".