Abdulqader Yahya Mohammed, Ryam Alhashdi och sonen Yahya Alshban. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 3
Föräldrarna Abdulqader Yahya Mohammed och Ryam Alhashdi, här med sonen Yahya Alshban, är mycket nöjda med appen. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
En app på en smartphone som visar arabisk text. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 3
Meddelandena kan bland annat översättas till arabiska. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Åza Jarlsdotter och Helena Lindqvist. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
3 av 3
Integrationskoordinatorn Åza Jarlsdotter och läraren Helena Lindqvist tror att appen kommer göra föräldrarna mer engagerade i barnens skolgång. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

App tolkar skolans budskap till föräldrarna

2:54 min

En ny app för smarta mobiltelefoner ska göra det lättare för lärarna i Flen att kommunicera med elevernas föräldrar på fler språk än svenska.

Tre skolklasser och två förskoleavdelningar i Flen testar nu appen, som ska underlätta kommunikationen mellan skolan och hemmet.

I appen kan lärarna välja bland ett 30-tal standardmeddelanden, som har översatts på förhand till olika språk. Meddelandena kan gälla allt ifrån att barnen ska till simhallen och behöver badkläder, till att en elev stört lektionen med sin mobiltelefon. Läraren kan också meddela när det är dags för föräldramöte och vilka läxor och prov eleven har.

Meddelandena som skickas via appen visas på det språk som mottagaren har valt, och föräldern kan välja att skicka tillbaka en bekräftelse på att hen har förstått, eller behöver mer information. Idag finns det sju olika språk att välja på, bland annat arabiska, polska och somaliska, men företaget som har designat appen uppger att ytterligare ett 20-tal språk kommer läggas till inom kort. Företaget garanterar att alla språk som behövs på skolan ska finnas i appen.

– Det är mycket bra. Förut fick jag använda ett lexikon för att läsa breven som skolan skickade, säger trebarnspappan Abedalilah Kredi, som kom till Sverige från Syrien för drygt ett år sedan.

Den som inte kan läsa kan trycka på en högtalarsymbol för att få meddelandet uppläst på sitt modersmål. Läraren kan också skicka bilder som visar vilka sidor i boken eleverna har i läxa, så att föräldrarna kan kontrollera att barnen gör det de ska.

Appen är gratis för föräldrarna, men Flens kommun har betalat 35 000 kronor för den. Om appen ska användas på fler skolor blir det dyrare - standardpriset är just 35 000 kronor per skolenhet, och om kommunen vill utöka med fler specialmeddelanden får den betala extra för det.

Även föräldrar som talar svenska har nytta av appen, eftersom den ger information om vad som pågår i skolan. Appen kan också användas för att sjukanmäla barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista