En blankett med texten "Anmälan om arbetslöshet", i bakgrunden en kvinna framför en datorskärm. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Foto: Henrik Montgomery/TT.

Ungdomsarbetslösheten minskar kraftigt i Katrineholm

"Vi fokuserar mer på att träffa ungdomarna från första dagen"
7:26 min

Arbetslösheten fortsätter minska i Sörmland, enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen. Mest minskar den i Katrineholm och Gnesta, generellt sett.

– Dels handlar det om att vi har skjutit till mer resurser i form av arbetsförmedlare. Vi har en del etableringar inom handeln också och vi ser att en del ungdomar går dit. Vi lägger ner mer energi på ungdomar från dag ett. Vi träffar ungdomarna tidigare, de tre första månaderna, innan de hamnar i ungdomsgarantin, säger Katarina Enqvist Bohlin, chef för Arbetsförmedlingen i Katrineholm. 

Arbetslösheten i Sörmland har sjunkit till under elva procent, jämfört med drygt elva för ett år sedan. Ungdomsarbetslösheten sjunker kraftigt i Katrineholm vilket också gynnar ungdomarna i Vingåker.

I slutet av förra året var det relativt sett många personer som varslades om uppsägning och det har fortsatt i början av det här året. 250 anställda varslades i januari och det var en hög månadsnotering för Sörmland.

Ungdomsarbetslösheten var i januari 19 procent i Sörmland, jämfört med landet i stort, där den var knappt 15 procent. Bara i tre kommuner, Gnesta, Strängnäs och Trosa är ungdomsarbetslösheten lägre än i landet i stort.

Det som sticker ut i arbetsförmedlingens rapport för januari är att arbetslösheten bland ungdomar mellan 18 och 24 år minskar mest i Katrineholm och Vingåker med sex respektive lite drygt fem procentenheter. Men den är fortfarande över länssnittet i båda kommunerna.

– Vingåker och Katrineholm har rört sig mot mitten av rangordningen. Det går hyggligt för näringslivet och en ökad satsning och fokusering från arbetsförmedlingens sida. Katrineholm drar med sig Vingåker med pendlingsmöjligheter och Vingåkersungdomar går i skolan i Katrineholm vilket påverkar, säger Jens Lotterberg, utredare på arbetsförmedlingen.

Arbetslöshet ungdomar 18-24 år i procent (förändring i procentenheter jämfört med januari 2014)

Gnesta - 11,5 (-4,1)

Trosa - 11,7 (-0,2)

Strängnäs - 13,7 (-2,2)

Rikssnittet: 14,7 (-1,9)

Nyköping: 16,6 (-1,9)

Sörmlands län, 19,0 (-3,0)

Katrineholm: 19,5 (- 6,0)

Vingåker: 20,3 (-5,3)

Flen; 20,9 (- 2,4)

Eskilstuna: 22,3 (-3,1)

Oxelösund: 23,3 (+1,6)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".