Hav. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio.
Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio.

Kritik mot exploatering av Sörmlandskusten

"Det är hårresande och djupt beklämmande"
1:37 min

Naturskyddsföreningen i södra Sörmland vill att kommunen helt avstår kustnära bostadsbyggande öster om Lappetorp.

Det gäller en del av den 16 kilometer lång vatten- och avloppsledning som planeras mellan Sjösa och Vålarö i Nyköping.

Naturskyddsföreningen i södra Sörmland har synpunkter på att ledningen är ett led i att exploatera området.

– Naturskyddsföreningen lovordar kommunens vilja och ansträngningar att rena avloppsvattnet så att det inte far ut och övergöder vår känsliga skärgård. Däremot tycker vi att sättet det man vill göra det och finansiera det på är både hårresande och djupt beklämmande, säger Mikael Gemsiö, ordförande i Naturskyddsföreningen i södra Sörmland.

En 16 kilometer lång VA-ledning ska dras mellan Sjösa och Vålarö, enligt kommunens planer.

VA-ledningen ska byggas av miljöskäl eftersom kommunen vill att det ska finnas kommunalt VA där det finns samlad bebyggelse på sikt.

Frågan om den långa VA-ledningen har diskuterats och utretts under många år och beskrivs som det i särklass största egna VA-projektet i Nyköpings kommun.

Mikael Gemsiö, ordförande i Naturskyddsföreningen i södra Sörmland är bland annat kritisk till att kommunen planerar bebyggelse söder om Lappetorp i orörd natur och tror att kommunen vill det för att fler fastighetsägare ska ansluta sig till VA-nätet och därmed bidra till finansieringen.

– Vi gläds åt att vi har samma uppfattning som länsstyrelsen. Det här området längs sörmlandskusten är ju skyddat av svensk lag och förklarat vara riksintresse och lagstiftningen är bestämt på den punkten att då får man inte exploatera obebyggda områden och det vill man ändå göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".