Ensamt flyktingbarn i Oxelösund fick för lite hjälp

Mattias Jensen-Pettersson, ansvarig politiker: Det handlar om en tuff arbetsbelastning
1:29 min

Oxelösunds kommun får hård kritik för att kommunen inte hjälpte ett ensamkommande flyktingbarn tillräckligt. Enligt anmälan fick barnet för lite mat, men barnet for inte illa, enligt kommunen. 

Barnet bodde på ett konsulentstött familjehem och blev utnyttjat som "tjänstefolk".

Det framgår av en utredning som Inspektionen för vård och omsorg har gjort efter en anmälan som barnets gode man gjorde till myndigheten.

Mattias Jensen-Pettersson, (S) ordförande vård- och omsorgsnämnden vill inte kommentera det enskillda fallet, men säger att det inte är okey att ett barn ska behöva vänta i två månader på att träffa en socialsekreterare. Han säger att det berodde på att resurserna inte var tillräckliga inom socialtjänsten.

– Det handlar om en tuff arbetsbelastning och en tuff arbetssituation inom den här verksamheten.

Barnet fick inte tillräckligt med mat på helger eller fickpengar och kommunen hade inte kontaktat eller besökt barnet förrän efter cirka två månaders placering i hemmet.

Socialsekreterare träffade då barnet vid två tillfällen och det framkom att det var en ohållbar situation för barnet i jourhemmet. Jourhemmet sade kort därefter upp sig med 14 dagars varsel.

Enligt barnets gode man lämnade nämnden sedan ingen information till barnet om vart det skulle flytta vilket skapade stor oro, enligt inspektionens utredning.

Den gode mannen beslutade då att barnet skulle bo hos en kvinna från hemlandet som barnet kände sedan tidigare. Den dag som barnet skulle flytta från jourhemmet var varken företrädare från nämnden eller från familjehemskonsulenterna på plats och klaganden fick på egen hand ombesörja flytten, enligt anmälan.

Inspektionen anser att kommunen har brustit bland annat när det gäller utredning och uppföljning. Myndigheten kräver därför skärpning och en redovisning vad som har gjorts och vad som kommer att göras.

Flyktingströmmen till Sverige och Sörmland har gjort att Oxelösund kommun har tagit emot relativt många ensamkommande flyktingbarn och det gjorde att arbetsbelastningen på socialtjänsten ökade, men nu finns en socialarbetare som endast jobbar med de här frågorna, säger

– Oxelösunds kommun har tagit emot många ensamkommande flyktingbarn på kort tid samtidigt som vi hade brist på socialsekreterare och drev runt stor del av verksamheten med konsultstöd. Vi såg tidigt, innan det blev klagomål att situationen inte var hållbar så redan innan dess har vi gjort åtgärder bland annat tillsatt en socialsekreterare som enbart jobbar med de här frågorna, säger Mattias Jensen-Pettersson, ordförande vård- och omsorgsnämnden i Oxelösund.

Vård- och omsorgsnämnd bedömer att barnet, som inte längre bor på de aktuella jourhemmet, inte blivit lidande eller farit illa så som den gode mannen beskrivit.

Mattias Jensen-Pettersson, ordförande vård- och omsorgsnämnden i Oxelösund säger att förutsättningarna för att något liknande inte ska hända igen har blivit bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".