Yrkeshögskolans Generaldirektör Thomas Persson. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
Yrkeshögskolans Generaldirektör Thomas Persson. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.

Myndigheten svarar på kritik mot nekade yrkesutbildningar Eskilstuna

"Det är inget vi bedömer"
3:18 min

Yrkeshögskoleutbildning är ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det är beskedet från Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan som fått kritik för att den sagt nej till flera ansökningar i arbetslöshetens Eskilstuna. 

Nyligen blev det klart vilka yrkeshögskoleutbildningar som blev beviljade pengar från Myndigheten för Yrkeshögskolan för att starta under hösten eller nästa vår. 

Drygt 1300 ansökningar om utbildningar kom in och ungefär var fjärde beviljads stöd.

Som P4 Sörmland rapporterat tidigare har fyra yrkeshögskoleutbildningar i Sörmland fått klartecken att starta i höst eller nästa vår, alla i Nyköping. Där beviljades utbildningar till medicinsk sekreterare och köksmästare på Campus Nyköping och två tekniska utbildningar bland annat flygtekniker på Flygteknik tecnical training.

Flest platser i hela landet har beviljats inom utbildningsområdena Ekonomi, administration och försäljning, Teknik och tillverkning och Data/IT.

Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan förstår att privatpersoner och andra aktörer blivit besvikna på att en utbildning i deras område inte fått stöd.

– Det finns en väldigt stor efterfrågan på yrkeshögskoleutbildningar och blir man inte beviljade kan man förstås bli besviken. Men har man inte fått sin ansökan beviljade betyder det inte att utbildingen är dålig.

Myndigheten fick kritik från bland andra riksdagsledamoten Sara Karlsson, (S)  som tyckte att det var fel av Myndigheten för  yrkeshögskolan att inte ge Eskilstuna de yrkeshögskoleutbildningar som kommunen ansökt om.

Hon tycker att Eskilstuna, som har stora problem med arbetslöshet, skulle ha fått utbildningar beviljade. 

Men att en ort eller ett område har en hög arbetslöshet spelar ingen roll när myndigheten avgör vilka utbildingar som ska få stöd.

– Det är inget vi bedömer. Vår uppgift från riksdag och regering är att se var det finns ett arbetskraftbehov, var finns det största och om det finns i Eskilstuna, Nyköping eller Uppsala spelar ingen större roll. Vår uppgift är att se till att så många kommer jobb efter utbildning. Yrkeshögskoleutbildning är ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det krävs att man har en bra utbildning från gymnasiet och ibland yrkeserfarenhet. Det ingår inte i direktiven att vi ska ta hänsyn till arbetslöshet eller hur utbildningsnivån är på en viss ort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".