Tunna fiber för bredband. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Det är stora skillnader i kommunerna på priset för bredband. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Stor prisskillnad på bredbandsfiber i kommunerna

Bredbandssamordnare: Det är en ganska rå marknadsprissättning som gäller idag
1:38 min

Kostnaden för att få snabb internetuppkoppling med fiber i sitt småhus skiljer stort beroende på var i Sörmland du bor och om du bor i tätort eller på landet.

Billigast i Sörmland är det i Oxelösund, medan det i andra kommuner i länet kan vara dubbelt eller nästan tre gånger så dyrt att få bredband via fiber installerat, vilket ger en uppkoppling på minst 100Mbit/s.

I Oxelösund kostar det enligt Oxelöenergi som ansvarar för berdbandsutbyggnaden 13500 kronor att få fiber indraget i sitt småhus. Kan du tänka dig att själv gräva sträckan på din egen tomt så kommer du ned i 11 000 kronor, vilket enligt vår rundringning är billigast i länet.

Svante Ljungquist är ordförande i Morabys fiberförening utanför Eskilstuna som ligger i startgroparna för att bygga ut bredband med fiber. Han blir lite förvånad när jag nämner att det är så stora skillnader i pris beroende på vilken kommun du bor i.

 – Det beror väl på att det är marknaden som styr nu. Det kan nog vara så att man tvekar och tycker att det är alldeles för mycket pengar om det rör sig om kostnader som ligger upp mot 30 000 kronor, det är ju väldigt mycket pengar, säger Svante Ljungquist.

Nu hoppas han att byalaget i Mora by utanför Sundbyholm ska kunna få ned kostnaden till liknande nivåer som i Oxel, men inget är ännu klart.

De nivåer Eskilstuna kommuns bredbandssamordnare Eva Lehto talar om ligger på en helt annan nivå.

 – Om man ansluter till stadsnätet kostar det ungefär 23 000 kronor fram till tomtgräns så får man gräva på tomten själv då. Men på landsbygden beror det mycket på vad byalalget har för förutsättningar. Ett exempel som jag känner till där är det frågan om drygt 30 000 kronor, sen tillkommer tre dagars ideellt arbeta som man också får lägga, säger Eva Lehto. 

Det är alltså stora skillnader om man bor i tätort och kan ansluta till stadsnätet eller om man bor på landsbygd alltså och i värsta fall så kan en person landsbygden i Eskilstuna tvingas betala närmare tre gånger så mycket som i Oxelösund där det är ett enhetspris som gäller, lika för alla.

I några andra kommuner i länet ligger priserna i nivå med Eskilstuna eller något under och ofta betydligt dyrare på landsbygden än i tätorten.

Precis som Oxelösund kommer Vingåker att ha ett enhetspris, det blir alltså lika för landsbygd och tätort. Men priset blir betydligt högre i Vingåker än i Oxelösund, drygt 20 000 kronor.

Eva Lehto tykcer inte att det egentligen är rimligt med de stora prisskillnaderna beroende på var du bor.

– Det kan man väl inte säga att det är rimligt, så. Men som det är nu så är det en ganska rå markandsprissättning som gäller, säger Eva Lehto. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".