Eskilstuna flygplats Foto: Eskilstuna flygplats
Foto: Eskilstuna flygplats

Eskilstuna lanserar flygplats i Kjula som alternativ till Bromma

"Ett bra komplemnet i Mälardalen"
1:24 min

Frågan om att utveckla Eskilstuna flygplats i Kjula dammas återigen av. Den nya politiska majoriteten i Eskilstuna med Socialdemokrataterna, Moderaterna och Centerpartiet tror att flygplatsen kan ta över trafik om Bromma flygplats läggs ner. 

Eskilstuna kommun planerar att bjuda in statens utredare av framtiden för Bromma flygplats, den förra näringsministern Anders Sundström, till Eskilstuna för att argumentera för Eskilstuna flygplats.

Avsikten är att sälja in Eskilstuna flygplats, som ett alternativ tillsammans med flygplatserna i Nyköping och Västerås. Den nya politiska majoriteten tror att Kjula kan avlasta flygtrafiken på Arlanda om Bromma läggs ner.

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), räknar med att det skulle kosta mellan 100 och 200 miljoner kronor att rusta upp flygplatsen till fullgott skick. Om man breddar och förlänger start- och landningsbanan och ansluter nödvändig järnväg och väg till flygplatsen kan det handla om en sådan investering, enligt kommunens uträkningar.

– Vi räknar med 1000 arbetstillfällen när logistikparken är i full gång. Om det blir en flygplats också kan det bli mer, säger Jimmy Jansson.

Den nya politiska majoriteten med Socialdemokrataterna, Moderaterna och Centerpartiet menar att flygplatsen kan bli en viktig pusselbit i det växande Mälardalen när Bromma flygplats eventuellt läggs ner.

Jimmy Jansson säger att flygplatsen skulle kunna bli en viktig del tillsammans med Västerås och Skavsta flygplatser. Han säger att det i den tidigare politiska majoriteten med Vänsterpartiet och Miljöpartiet har varit svårt att få gehör för en satsning på flygplatsen.  

Kommunen köpte flygplatsen av Försvaret en gång i tiden för 11 miljoner kronor och har tidigare gjort en del investeringar i den. Tidigare politiska majoriteter i Eskilstuna har också pekat på vikten av flygplatsen och att den ligger strategiskt i närheten av E20 och Svealandsbanan.

– Det behövs en tydlig signal från Anders Sundström för att vi ska köra igång investeringarna i flygplatsen, slutar Jimmy Jansson.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".