En skylt på landstingshuset i Nyköping. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio
Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio

Landstinget Sörmland har placeringar i fossil energi

"Vi ser till att de nya investeringarna är fossilfria"
1:50 min

En ny finanspolicy är på gång för Landstinget Sörmland men det är tveksamt om det blir ett förbud mot investeringar i fossilbolag, säger finansdirektör Nicholas Prigorowsky.

I takt med att medvetenheten om klimathotet ökar växer antalet investerare som väljer bort placeringar i olja, gas och kolindustrin, så kallad divestering. Bland de finns Svenska kyrkan, flera av landets kommuner och högskolor. Men trots det ökade motståndet är Landstinget Sörmland en av dem som har placeringar i fossil energi.

– Vår policy är uttryckt på det sättet att vi ska jobba aktivt för att se till att innehaven följer det som vi kallar för ansvarsfulla investeringar. Det är inte uttryckt på det sättet att vi ska ha noll av någonting, säger landstingets finansdirektör Nicholas Prigorowsky.

Landstingets mål är att ha helt fossilfria investeringar innan årsskiftet, enligt Prigorowsky, men under intervjun säger han samtidigt att landstinget måste säkerställa pensionsavkastningar och därför inte helt kan förbjuda investeringar i fossilbolag.

– Vi ser till att de nya investeringarna är fossilfria, men så har vi en del gamla innehav de vi för en dialog med förvaltarna, säger Nicholas Prigorowsky.

Olivia Linander, nationell samordnare för internationellt erkända klimatorganisationen 350, är kritisk mot att institutionerna inte tar sitt klimatansvar utan fortsätter att investera i fossil energi.

Hon säger att om vi ska klara klimatmålen måste de fossila bränslena vara kvar under marken.

– De här bolagens hela affärsidé är ohållbar, säger Olivia Linander, samordnare för klimatorganisationen 350.org, som på lördag anordnar en internationell kampanjdag mot investering i kol-, olje- och gasbolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".