Eskilstuna flygplats Foto: Eskilstuna flygplats
Foto: Eskilstuna flygplats

Grönt nej till satsning på flygplatsen i Eskilstuna

Birgitta Eriksson, MP: Mycket dålig politik
1:23 min

En satsning på Eskilstuna flygplats i Kjula är fel väg att gå för Eskilstuna. Det tycker Miljöpartiet efter att den nya majoriteten vill göra miljoninvesteringar i flygplatsen.

– Jag tycker att det är mycket dålig politik att lägga in ytterligare miljoner i flygplatsen som går med 6-7 miljoner i underskott varje år som betalas inom bolagskoncernen. Vad jag har hört, om Bromma läggs ned, så kommer den regionala persontrafiken, om man lyssnar på SAS ledning, att läggas på Arlanda. Där finns synergieffekter. Det finns en väldigt liten chans att den skulle hamna i Kjula.

Häromdagen kom den nya politiska majoriteten med Socialdemoraterna, Moderaterna och Centerpartiet med beskedet att de vill utveckla flygplatsen i Kjula utanför Eskilstuna.

De vill investera uppemot 200 miljoner genom att bredda och förlänga start- och landstingsbanan och knyta samman E20 och järnvägen med flygplatsen. De styrande politikerna ser möjligheten till nya jobb. Partierna tror att Eskilstuna flygplats kan svälja en del av den framtida trafiken om Bromma flygplats läggs ner.

Frågan är inte ny. Miljöpartiet har i alla år bromsat en satsning på flyget av miljöskäl. Partiet vill lägga ned flygplatsen och satsa på tågtrafiken istället, säger Birgitta Erikson i Miljöpartiet

– Vi har en utmärkt kombiterminal och har fått Mälabs förtroende att bygga en tågserviceverkstad i Gredbyområdet. Vi har en unik möjlighet att bli en järnvägsknutpunkt som är framtidsinriktad, miljöinriktad och jobbskapande. Då ska man ta den möjligheten och stå rakryggad och inte hålla sig fast vid en flygplats som inte kommer bli någonting.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".