Polisbil. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

2016 försvinner LKC vid polisen i Sörmland

Fredrik Wallén, polisen: Det är lokalpoliserna som ska ha lokalkännedomen
1:30 min

Polisens länskommunikationscentral i Sörmland kommer att försvinna nästa år. Inriktningen har funnits länge, men det är nu klart att den regionaliseras till Linköping någon gång 2016.

Från LKC Linköping ska polisens styrkor i Sörmland, Östergötland och Jönköping styras vid olika händelser.

– Det är en del av vår nya organisation, att vi ska jobba enhetligt och kunna styra våra resurser på bästa sätt. Då har vi gjort bedömningen att det behövs färre kommunikationscentraler för att vi ska använda mer resurser i yttre tjänst, säger Fredrik Wallén, polisens presstalesman.

Enligt planeringen ska 19 länskommunikationscentraler ombildas till sju regionala och en nationell. Det är därifrån den operativa polisverksamheten styrs vid olika händelser och det är också där man kan hamna om man ringer larmnumret 112.

Sedan 2011 har Kronoberg och Kalmar haft en gemensam länskommunikationscentral och Skåne och Blekinge har haft en.

Polisen hoppas att förändringen ska frigöra resurser som kan användas på fältet, att man ska hjälpa varandra över länsgränserna och att resurser ska styras enhetligt.

Men försvinner inte lokalkänndomen och närheten till Sörmland om länskommunikationscentralen i Sörmland regionaliseras?

– Det finns en teknisk utveckling som är enorm, med GPS och sådana saker. Det här med lokalkännedom är ju framför allt patrullerna i våra lokalpolisområden som ska ha det. Där känner vi att, i skenet av möjligheten att samordna och lösgöra resurser till poliser ute på fältet, så överväger det positiva.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".