Eleverna Sandra Skoglund och Robin Eriksson och läraren Erika Kravås, Marmorbyns skola. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
1 av 2
Eleverna Sandra Skoglund och Robin Eriksson och läraren Erika Kravås på Marmorbyns skola. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Regina Westas, bredbandssamordnare i Vingåker. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Regina Westas, bredbandssamordnare i Vingåker.

Svårast att få bredband via fiber i Vingåker - lättast i Oxelösund

Elev i Marmorbyn: Det blir segt och man kommer inte fram
2:12 min

Det är stor skillnad beroende på var du bor om du har möjlighet att kunna ansluta dig till ett snabbt bredband via fiber eller inte.

Hur fungerar internetuppkopplingen där du bor?

Några kommuner har svårt att klara regeringens delmål i år för utbyggnaden av fiber medan andra kommuner redan idag ligger nära slultmålet för år 2020.

Sämst i länet är utbyggnaden i Vingåker, och i Marmorbyns skola är det stora problem med uppkopplingen.

– När många är inne på nätet samtidigt så blir det segt och man kommer inte fram, säger  sjätteklassaren Robin Eriksson.

I Vingåker har i dag cirka 10 procent av hushållen tillgång till snabb internetuppkoppling via fiber, varav huvuddelen bor i centralorten.

På landsbygden finns i princip ingen fiber i dag. Kommunen har därmed sämst täckning i Sörmland.

Gnesta och Flen är andra kommuner med låg täckning. Båda kommunerna kommer att ha svårt att nå regeringens delmål att minst 40 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s under 2015.

De övriga kommunerna ligger betydligt bättre till, med Oxelösund i topp.

I många kommuner är IT en viktig del i undervisningen och alla elever i Vingåker från fjärde klass får en egen läsplatta och man arbetar med tidsenligt lärande.

– Det är frustrerande när man har tekniken och har lagt upp lektionen och så går det inte, säger läraren Erika Kravås.

Men ändring är på gång. Vingåker gör nu en rivstart och ska nå regeringens delmål under året, trots att kommunen ligger så långt efter, säger bredbandssamordnaren Regina Westas.

– Jag skulle gissa att man har fiber i Marmorbyns skola innan sommaren, säger Regina Westas.

Hur fungerar internetuppkopplingen där du bor? Kommentera gärna artikeln.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".