Litet barn får vård. Foto: Björn Larsson Ask/TT.
Foto: Björn Larsson Ask/TT.

RS-viruset slår extra hårt mot barn i Sörmland i år

"Vi ser väldigt väldigt många barn med RS just nu".
1:57 min

Vabruari, som februari kallas av småbarnsföräldrar och Försäkringskassan, pågår för fullt, och just nu ser barnkliniken i Sörmland väldigt många fall av RS-virus, som oftast drabbar de minsta barnen.

Februari är den månad varje år då svenska föräldrar plockar ut flest ersättningsdagar hos Försäkringskassan, på grund av vård av sjuka barn.

Diana Bornstein Welff, verksamhetschef på barnkliniken i Sörmland bekräftar att det är högsäsong för infektionssjukdomar just nu. Hon berättar om ett högt söktryck på barnakutmottagningen i Eskilstuna, förskolor som slagits ut av vattkoppor i Gnesta och besöksförbud på BB för att skydda de allra minsta.

En av de största anledningarna till att många vabbar just nu, enligt Diana Bornstein Welff är att RS- viruset slagit till extra hårt i år mot småbarn.

– Vi ser väldigt väldigt många fall av den här sjukdomen just nu. Men det finns saker man kan göra, som att tvätta händerna noga och inte besöka stora köpcentrum, säger Diana Bornstein Wellf.

RS-viruset kan ge barn upp till ett år svåra besvär med hosta och svårigheter att andas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".