Barn leker på en förskola. Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio.
Kommunen letar nya lokaler att bedriva förskola i. Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio.

Ökat tryck på förskoleplatser i Eskilstuna

"Vi kommer tyvärr att lämna besked väldigt sent"
1:33 min

Trycket på förskoleplatser i Eskilstuna har ökat under fler års tid och på flera håll saknas det förskoleplatser. Det uppger kommunen.

Ännu så länge så kan kommunen erbjuda plats inom garantitiden inom fyra månader, men många kan inte få det önskade förstahandsvalet.

Dessutom kan det här också innebära att erbjudande om plats kan komma väldigt sent, till och med så sent som någon vecka innan placering, säger Monica Winbladh, enhetschef på barn- och elevadministrativa enheten till P4 Sörmland.

Barn- och utbildningsförvaltningen letar nu efter nya lokaler att driva förskola i, och ser också över hur befintliga lokaler kan användas. Kommunen kan erbjuda en omplacering till annan förskola i samband med att sexåringarna börjar i förskoleklass till hösten.

Vad har du för råd till föräldrarna?

– Acceptera platsen ni blir erbjuden, det kan betyda längre restider men vi gör så gått vi kan så att vi kan göra en omplacering till hösen till närmaste förskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".