Polisbil bakom avspärrning. Foto: Mikael Fritzon/TT.
Foto: Mikael Fritzon/TT.

Förhöjd säkerhet i Sörmland

Thomas Redlund, polisen: Vi ska fortsätta med bevakningen
3:28 min

Nu på eftermiddagen har polisen haft möte för att diskutera säkerheten efter terrordådet i Köpenhamn helgen.

Säkerheten i Sörmland och övriga landet har sedan i helgen skärpts med extra bevakning av synagogor, moskéer och olika medier där det finns risker att det kan förekomma hot.

– Händelserna i Danmark gör att vi i hela polissverige har mobiliserat för att stärka säkerheten vid de religiösa samfunden och vid mediahus, det gjorde vi redan i helgen. Så det är en upptrappning av vår beredskap och vi försöker hela tiden ta kontakt med de religiösa samfunden för att säkerställa deras trygghet, säger Thomas Redlund, som jobbar i polisens stab efter händelsen i Köpenhamn.

Polisen håller extra bevakning på synagogor, moskéer och även vid medier där det finns risker att det kan förekomma hot.

Men polisen har ingen stationär bevakning, men extra tillsyn. 

– Vi har försökt få en gemensam lägesbild hur det ser ut internationellt, i Sverige och i våra regioner. Vi har föresökt inventera så att vi når alla religiösa samfund och lokaler. Det vi har gjort nu är en rondering på de olika objekten och uppsökande verksamhet där vi kan gå in på mer detaljer som hur mötesagendor ser ut bland annat.

Det finns ingen större hotbild mot Sörmland än i övriga landet, men hotbilden är förhöjd sedan 2010 när det gäller fundamentalistiskt extremistvåld.

– Men vi måste uppdatera våra objekt så att vi ligger rätt. Vi ska fortsätta med bevakningen den närmaste veckan och sedan får vi utvärdera. Säkerhetspolisen står för riskanalysen och avgör på vilken nivå hotbilden kommer att ligga på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".