Jan Petersson, bredbandskoordinator, länsstyrelsen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
1 av 2
Jan Petersson, länsstyrelsens bredbandskoordinator. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Bredbandsfiber. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Bredbandsfiber. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Statligt stöd till bredbandsutbyggnad försenas

"Det skapar frustration om vi kanske inte kan köra igång förrän nästa år"
1:48 min

Det har blivit kraftiga förseningar med det statliga stödet till de byalag som planerara att bygga ut bredband på landsbygden.

Tidigast i september kommer länsstyrelserna kunna fatta beslut om vilka som ska få statligt stöd för bredbandsutbyggnad med fiber. Det är minst ett halvår senare än det var tänkt, vilket innebär kraftiga förseningar för alla de byalag i kommunerna som helst skulle vilja sätta spaden i jorden så snart tjälen släpper.

Orsaken är att EU-kommissionen inte väntas godkänna förslaget till nytt svenskt landsbygdsprogram förrän i sommar.

Svante Ljungquist är ordförande i Mora bys fiberförening i Sundbyholm utanför Eskilstuna, är besviken.

 – Det skapar väl lite frustration, för vi tycker att vi lagt ned en hel del jobb på det här. Det kommer i så fall medföra att vi kanske inte kommer att kunna sätta igång förrän nästa år, 2016, och då känns det som att det gått tre år och det är lite väl lång tid tycker vi, säger Svante Ljungquist.

Redan för snart två år sen så hade invånarna i Mora by ett första möte om att bygga snabbt bredband med fiber och ett år senare bildades en fiberförening som idag har ett 60-tal medlemmar.

Och i november förra året lämnade föreningen i en ansökan till länsstyrelsen med förhoppning om beviljat statligt stöd tidigt nu i vår.

Morabys fiberförening överväger nu att börja gräva ned fiber redan innan man fått klartecken om stöd.

 – Men det innebär i så fall att vi måste ligga ute med pengar som vi förhoppningsvis får tillbaka till hösten när man tittat igenom vår ansökan om bidrag, säger han.

 Det innebär väl i så fall att ni blir tvungna att ta en risk?

– Vi måste ta lite risker där ja, säger Svante Ljungquist.

Föreningen riskerar en fördyrning av projektet med 60 procent, motsvarande det statliga stödet, om föreningen nu inte skulle få det.

I ett större perspektiv kan de här förseningarna innebära att en del kommuner inte kommer att nå regeringens delmål att 40 procent av hushållen och företagen ska ha tillgång till bredband på 100 megabit per sekund vid slutet av det här året, menar Jan Petersson, bredbandskoordinator på länsstyrelsen.

– Det är ju synd att vi inte kan börja ta beslut direkt. Det fördröjer ju byggnationerna, så är det, säger Jan Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".