Poliser rusar fram i stadsmiljö. Bakgrund: rök från rökbomb. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
1 av 4
Brandbomb i centrala Eskilstuna i samband med upploppen i Eskilstuna 1 maj 2012. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Kammaråklagare Maria Estberg. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
3 av 4
Kammaråklagare Maria Estberg. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Åklagare håller DVD-skivor. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
4 av 4
DVD-skivor med ca 26 timmar filmat material är en del av bevismaterialet. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

14 åtalas för våldsamt upplopp i Eskilstuna

Kammaråklagare Maria Estberg: Det är ett ovanligt brott
3:56 min

14 personer, de flesta från Eskilstuna, har åtalats misstänkta för våldsamt upplopp i Eskilstuna den 1 maj 2012. 

Några åtalas också för våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman. Vad som beskrivs av åklagaren som en ledare inom Svenskarnas parti åtalas för våldsamt upplopp. 

– Det är ett ovanligt brott och ovanligt på det sättet att det är många inblandade. Det är en omfattande förundersökning. Hela det här våldsamma upploppet pågick under många timmar och det var först på kvällen som polisen fick ordning på situationen, säger kammaråklagare Maria Estberg till P4 Sörmland.

Det var i samband med att nazistiska Svenskarnas parti skulle ha tillståndsgivna demonstrationer i Eskilstuna som motdemonstranter och företrädare för partiet drabbade samman och det kastades glasflaskor och stenar från båda håll.

Det blev upplopp och en mycket hotfull stämning i centrala Eskilstuna en stor del av den dagen. Svenskarnas parti hade demonstrationstillstånd, men det drogs in i samband med bråket.

Polisen har gått igenom 26 timmar filmmaterial och ett antal tusen bilder. Ur materialet har polisen försökt hitta de personer som har agerat våldsamt gentemot allmänheten eller polisen.

– Det har varit många som har filmat, både allmänheten och polisen. Det är några vi inte har film på, men där har vi vittnesuppgifter, främst poliser som har sett.

Vad vet du om de åtalade?

– Jag vet ingenting om personerna förutom hur de har agerat och det har heller inte varit intressant om de tillhört någon organisation eller falang utan vi har tittat på hur de agerat och vilket våld de använt mot allmänheten eller polisen.  Vi har tittat på vilket brott de begått.

En person från Svenskarnas parti är åtalad. Vad kan du säga om honom?

– Honom har vi åtalat för anförare, att han har förmått andra att gå emot en poliskedja och tränga igenom den.

Företrädaren beskrivs av åklagaren som en ledare i Svenskarnas parti, men det har ingen rättslig betydelse, enligt åklagaren.

När rättegången kommer att hållas är oklart, men allt talar för att den kommer att hållas i en större tingsrätt i Stockholm. Men enligt åklagare Maria Estberg så har det ingenting med förhöjd säkerhet att göra.

– Eskilstuna tingssal är för liten helt enkelt. Säkerheten är något som polisen får titta på, men i nuläget har vi inga indikationer på att det finns en säkerhetsrisk. 

Polisen hade ett 80-tal poliser kommenderade från början, men när det urartade kallades dubbelt så många in. Polisen var senare självkritisk till insatsen och kom fram till att den trots noggrann planering stundtals hade väldigt svårt att behålla kontrollen över händelseutvecklingen då gatsten, flaskor och annat kastades från både Svenskarnas parti och motdemonstranter.

Polisen konstaterade att många poliser utsattes för stenkastning och andra tuffa påfrestningar i timtal. Trots svåra ordningsstörningar gjorde polisens insatser att skador på person och egendom kunde begränsas, enligt polisens utredning. En av polisens slutsatser då var att polisen i högre grad måste räkna med hotbilder som har sin grund i social oro snarare än politiska uppfattningar.

Vid oroligheterna den 1 maj 2012 anslöt sig upp till ett par hundra icke organiserade lokala ungdomar varav många tog tillfället i akt att utöva våld mot poliser och meningsmotståndare men också indirekt mot alla som vistades i centrala Eskilstuna, enligt polisens rapport.

Svenskarnas parti anklagade polisen efter händelsen för att ha planerat för dåligt.

Polisen sa att den inte hade någon möjlighet att stoppa vare sig de här grupperna eller motdemonstranterna, som inte heller de hade tillstånd, och att polisen istället valde att försöka hindra sammandrabbningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".