Viktor Sundelius i en skolkorridor, i bakgrunden en elev. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Viktor Sundelius har väntat i sju månader på sin lärarlegitimation. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Lärare i Nyköping drabbas ekonomiskt i väntan på legitimation

"Jag hamnar i en slags gråzon"
1:54 min

Nyköpings kommun planerar att ge lärare som saknar legitimation ett lägre lönepåslag än legitimerade lärare i år. Det drabbar alla de lärare som fortfarande väntar på att få ut sin legitimation från Skolverket, där handläggningstiderna är långa.

Just nu tar det uppåt ett år att få ut sin lärarlegitimation från Skolverket, som har fått kritik från Justitieombudsmannen för sina långa handläggningstider.

Trots det har Nyköpings kommun, som enda kommun i Sörmland, beslutat att prioritera just legitimerade lärare, nu när lärarlönerna höjs i april.

Mellanstadieläraren Viktor Sundelius har väntat på sin lärarlegitimation i sju månader, trots att det enligt reglerna ska ta max fyra månader. Hans fru, som också är lärare, fick ut sin legitimation för någon vecka sedan. Hon kommer därför få ta del av det extra lönepåslaget.

Viktor själv har inte haft samma tur. Han tycker att det är en bra princip att belöna lärare med legitimation, men menar att lärare som får legitimationen senare borde få kompensation.

– Jag hoppas verkligen att vi som har oturen att få vår legitimation lite för sent får det här lönepåslaget retroaktivt, säger han.

Det råder inga tvivel om att Viktor Sundelius kommer att få sin legitimation, eftersom han är nyutexaminerad lärare. Men så länge han saknar det formella intyget har han inget att komma med i löneförhandlingen.

– Jag har min examen, allting är klart. Det är bara det att jag inte har det sista papperet med lärarlegitimationsuppgifterna på.

Nyköpings kommun planerar att ge legitimerade lärare i snitt en procentenhet högre lönepåslag än lärare som saknar legitimation, enligt uppgifter till P4 Sörmland.

Det motsvarar mellan 200 och 300 kronor i månaden för lärare som har en lön inom normalspannet.

Krister Pettersson, som är chef för barn- och utbildningsdivisionen, vill inte uppge några siffror, men bekräftar att legitimerade lärare generellt kommer få ett högre påslag i år.

– Vi prioriterar dem som har legitimation nu, för vi är måna om att ha behöriga lärare överallt.

Men ska lärarna straffas för att Skolverket dröjer med sin handläggning?

– Nej, vi straffar inga lärare, däremot vill vi vara säkra på vad vi gör. Vi har väldigt svårt att göra en bedömning själva av vad man får legitimation på.

Några retroaktiva lönepåslag kommer inte betalas ut, enligt Krister Pettersson.

– Det är inte aktuellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".