Foto: Per Thyrén/SR
Landstinget och kommunerna avbryter direktupphandlingen av färdtjänst. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Upphandling av sjuktransporter i Sörmland avbryts

Färdtjänstföretagare: Allt vi jobbat för har gett resultat.
1:49 min

Landstinget Sörmland och kommunerna har beslutat att avbryta direktupphandlingen av sjuk- och färdtjänsttransporter och istället förlänga de avtal som redan finns med nuvarande leverantörer. 

– Vi vet inte utfallet av en sådan rättsprocess, vi vet inte hur lång tid det tar. Vi vill inte riskera att sörmlänningarna ska bli utan sjukresor och färdtjänst, därför förlänger vi med samtliga leverantörer, säger landstingsdirektören Jan Grönlund till P4 Sörmland.

Sultan Salimovic som äger bolaget sedan i maj, är lättad.

– Jag är bara glad allt vi jobbat för, har gett resultat.

Det var förra sommaren som Kollektivtrafikmyndigheten med Miljöpartisten Magnus Johansson i spetsen beslutade att själva ta över beställningen av sjukresor i länet för att kunna ställa hårdare krav på utförarna.

Bakgrunden var ett stort missnöje bland resenärer med färdtjänstoperatören Tuwa, som bytte namn till Nävertorps Specialtransporter i samband med ägarbytet i somras.

När nya avtal tecknades i november med sju företag 2014 uteslöts Tuwa, vilket överklagades till Förvaltningsrätten.

I måndags beslutade Förvaltningsrätten att stoppa de nya avtalen, på obestämd tid.

Landstingsdirektören Jan Grönlund säger att man inte vill inte riskera att hamna i en situation där man står utan avtal och det innebär att det kritiserade företaget får fortsätta.

– Det blir en väldigt tydlig signal till Tuwa, eller Nävertorps taxi, att man måste skärpa sig ytterligare och det säkerställer vi genom tydlig och frekvent uppföljning.

Men Sultan Salimovic som numera äger bolaget lägger skulden på tidigare ägare.

– Det saknades alkolås, kortläsare, allt möjligt. Nu är nästan allt åtgärdat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".