Mjölk
Foto: Fredrik Persson/TT.

Mjölkbonde i Sörmland sågar LRF:s krisåtgärder

Per Andersson, bonde: Vi måste få producera som andra i världen
1:39 min

I går lämnade Lantbrukarnas riksförbund, LRF över ett mjölkpaket fyllt med krisåtgärder till landsbygdsministern men bonden Per Andersson utanför Stjärnhov sågar förslagen. 

LRF menar att det är kris för landets mjölkbönder på grund av obalans på världsmarknaden i kombination med att Ryssland handelsbojkottar livsmedel. Detta har lett till en prispress på mjölkprodukter på en mättad EU-marknad vilket påverkar mjölkbönderna negativt ekonomiskt.

LRF föreslår i krispaketet bland annat tillfälligt anstånd med inbetalning av moms, statliga garantilån och tidigare utbetalning av EU-stöd.

– Det här är verkligen bara kortsiktigt, snabba åtgärder som underlättar den akuta situationen, säger Margareta Malmquist, ordförande för LRF i Sörmland.

Men mjölkbonden Per Andersson från Äspetorp utanför Stjärnhov sågar LRF:s förslag.

– Jag tror tyvärr ingenting kommer att genomföras. Vi har inte riktigt gått med i EU och att vi inte riktigt har samma regler som våra konkurrenter i EU. Vi måste anpassa det svenska regelverket till EU. Vi har trott att vi ska sälja på de svenska mervärden, men de enda som blivit rika och feta är handeln. Vi har inte fått ett jävla öre. Vi måste få bort de svenska särreglerna. Vi måste få producera som andra i världen. Det är vår enda chans. Vi får världsmarknadspris för mjölken och då måste vi producera som de gör.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".