En telefon. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Färre återinskrivningar på sjukhusen i Sörmland

Sjuksköterska: Det är många som uttrycker tacksamhet
1:50 min

Systemet med att sjuksköterskor runt om i länet ringer upp äldre personer efter att de skrivits ut från sjukhuset har gett effekt. Återinskrivningarna har blivit färre.

Sörmland har lyckats så bra med att skapa en bättre vård för äldre sjuka att både landstinget och länets kommuner har belönats med 51 miljoner från staten.

En av förbättringarna som genomförts är de så kallade uppföljningssjuksköterskor runtom i länet som jobbar med att fånga upp äldre som skrivits ut från sjukhuset.

Brita Patriksson på Mälarsjukhuset är en av dem.

– Man har förstått att patienter har lite svårt med sina mediciner. Det kan göra att man felmedicinerar och att återinskrivningarna ökar. Det var delvis det som man ville komma ifrån, berättar hon.

Under de senaste fem åren har staten och Sveriges kommuner och landsting i en gemensam överenskommelse jobbat för en förändring inom vården, inom det nationella projektet Bättre liv för sjuka äldre.

Landstinget Sörmland och länets kommuner tillhör de län som gjort stora förbättringar. Förutom att vårdcetralerna fått samordningssköterskor och att äldre som använder många läkemedel får hjälp med medicinerna, har länet också infört uppföljnings-sjuksköterskor.

Brita Patrikson är en av fyra i länet som ringer upp patienter för att kolla hur det gick efter sjukhusvistelsen.

– Det är många som uttrycker tacksamhet, att det är någon som ringer och bryr sig.

Systemet har gett effekt, återinskrivningarna har blivit färre, enligt Aina Nilsson som är divisionschef för primärvården inom landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".