Maria Weisby och Vincent Paterson. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 2
Scenkonstchefen Maria Weisby tillsammans med Vincent Paterson. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Michael Jackson, i bakgrunden gitarristen Jennifer Batten. Foto: Rusty Kennedy/AP/TT.
2 av 2
Vincent Paterson var koreografen bakom uppträdandet på Super Bowl i Kalifornien 1993. Foto: Rusty Kennedy/TT.

Michael Jacksons stjärnkoreograf i samarbete med Scenkonst Sörmland

Maria Weisby, scenkonstchef: Vi har diskuterat ett framtida projekt
1:40 min

Den amerikanske koreografen Vincent Paterson, som har varit med och skapat stjärnor som Michael Jackson och Madonna, har inlett ett samarbete med Scenkonst Sörmland.

Det landstingsägda Scenkonst Sörmland har tillsammans med Åbo svenska teater och Västmanlands teater bjudit in Paterson till Eskilstuna, och diskuterat om de kan göra en föreställning tillsammans.

Det var Maria Weisby, scenkonstchef i Sörmland, som övertalade Vincent Paterson att komma till Eskilstuna och han har nu varit här i fyra dagar.

– Vi har diskuterat om ett framtida projekt, vi vet inte om det blir av, men vi har i alla fall inlett ett samarbete som så här långt känns bra, säger Maria Weisby.

Hon blev nyfiken på Vincent Paterson efter att ha sett en dokumentärfilm om honom, "The Man Behind the Throne", regisserad av den svenska dokumentärfilmaren Kersti Grunditz Brennan.

Vincent Paterson började som teaterskådespelare och dansare, och var en av gängledarna i Michael Jacksons musikvideo om gatuvåld, "Beat It" från år 1983.

Han blev sedan Jacksons koreograf och koreograferade bland annat musikvideon "Smooth Criminal", som utspelar sig på en nattklubb med inspiration hämtad från 1930-talets gangstermiljö, och "The Way You Make Me Feel", där Michael Jackson uppvaktar en tjej på en bakgata.

Paterson har också varit Madonnas koreograf och var med och skapade hennes turné "Blond Ambition Tour" år 1990. Madonna rullade omkring i en säng på scenen och iscensatte onani, klädd i strutbehå, och den dåvarande påven John Paul II uppmanade till bojkott av konserterna. "Det var den bästa recension jag någonsin fått", kommenterade Vincent Paterson i dokumentärfilmen "The Man Behind the Throne".

Dessutom har Vincent Paterson koreograferat den isländska artisten Björk och hennes dansare i Lars von Triers film Dancer in the Dark.

Det som fick Paterson att komma till Eskilstuna var, enligt honom själv, att kemin stämde mellan honom och Maria Weisby.

– Om det känns bra när jag pratar med någon eller möter någon går jag vidare och tillåter mig att upptäcka mer utifrån den känsla jag får, säger han.

Än är det oklart vad idéskissen kommer utmynna i, men om det blir en föreställning lär den innehålla både teater, dans och musik, enligt Vincent Paterson.

Även om föreställningen kan innehålla humor kommer det inte bli någon glättig musikal, utan en föreställning med ett budskap som ska få publiken att reflektera över sig själva och sin omvärld. Teman som har diskuterats är rasism, yttrandefrihetens gränser, nationalism och homofobi.

– Något jag har förstått när det gäller svenskar är att de vill lösa varenda problem i världen. Det är underbart, säger Vincent Paterson.

Klicka på länken nedan för att höra hela intervjun med Vincent Paterson, där han berättar hur han fick rollen i "Beat It" och hur han som koreograf fick Michael Jackson att börja ta sig i skrevet, något som blev Jacksons signum. Han delar också med sig av sina tips till ungdomar som drömmer om att bli dansstjärnor.

Petra Levinson
petra.levinson@sverigesradio.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".