Sara Karlsson socialdemokratisk riksdagspolitiker från Eskilstuna
Sara Karlsson socialdemokratisk riksdagspolitiker från Eskilstuna Foto: Henrik Sannesson / Sveriges Radio

Sara Karlsson (S): Avbryt samarbetet med Saudiarabien

Sara Karlsson: Avbryt samarbetet med Saudiarabien
1:10 min

Riksdagsledamoten Sara Karlsson, (S) från Eskilstuna vill att Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien ska avbrytas. Det skriver hon och två andra socialdemokratiska riksdagsledamöter på Dagens Nyheters debattsida.

– Det borde aldrig ha ingåtts. Det förlängs vart femte år och i år har vi möjlighet att säga upp det och det borde vi göra, säger Sara Karlsson till P4 Sörmland. 

Den svenska vapenexporten brukar officiellt motiveras med säkerhetspolitiska argument, men  de tre politikerna tycker inte att det är motiverat i detta fall.

När frågan nästa vecka diskuteras i partiets högsta ledning - det verkställande utskottet - kommer Stefan Löfven, enligt vad Ekot erfar, att utsättas för press att avsluta Saudiavtalet.

– Vi ska inte ha den här typen av vapensamarbete med diktaturer som Saudiarabien, som spelat en rolö för framväxten av islamiska staten.

Förutom Sara Karlsson är det Johan Büser och Lawen Redar som skriver på DN-debatt.

P4 Sörmland
sormland@sverigesradio.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".