Västra Storgatan i Nyköping. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Fredrik Åström, vd för företaget Svenska kulturpärlor, hoppas att fler danskar ska besöka Sörmland när det går att flyga till Nyköping från Köpenhamn. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Svag krona väntas locka fler turister till Sörmland

Fredrik Åström, Svenska kulturpärlor: Vi ser ett bra och stabilt bokningsläge
1:18 min

Den svaga kronan innebär att fler turister väntas besöka Sverige och för sörmländska företag inom turistnäringen kan en stark säsong vänta.

– Det blir fler utländska resenärer som får råd att resa hit och kan spendera mer pengar när de är här, säger Björn Lindgren, Sörmlands nye regionchef på Svenskt näringsliv.

De senaste årens starka krona har resulterat i att svensk turism tappat besökare från Tyskland, USA och Storbritannien.

Men enligt Fredrik Åström, vd för företaget Svenska kulturpärlor och aktiv medlem i Södermanlands turismutveckling (STUA), där kommunerna även ingår, väntas den tuffa tiden nu vända.

– Vi ser ett bra och stabilt bokningsläge framåt och vi ser också att Tysklandsmarknaden ökar. Jag hoppas också samtidigt på Ryanair, som startat en linje med Danmark, att det blir intressant för danskarna att besöka vår del av Sverige. De brukar annars stanna upp i Småland, säger han.

Den allt svagare kronan väntas ha negativa konsekvenser för de svenska importföretagen. Det kan resultera i färre svenska turister.

– Vår inlandsturism minskar om företagen inte går lika bra och det påverkar hela turistnäringen, säger Fredrik Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".