Flinckenberg från föreningen EUM - "Stöd till Eu-migranter". Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Trots att föreningen har mer än tvåhundra medlemmar på Facebook, kom bara en person på informationsmötet igår säger Christel Flinckenberg. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Nya härbärget för EU-migranter i Nyköping kan tvingas stänga

Volontär: Vi är utarbetade och trötta
4:02 min

Bara några dagar efter att Röda villan i Nyköping öppnats som härbärge för EU-migranter i Nyköping, går de ideella eldsjälarna bakom härbärget på knäna.

Föreningen har över tvåhunda medlemmar på Facebook, men på ett informationsmöte igår för att få fler att engagera sig, kom bara en person.

– Vi är ganska utarbetade och trötta vid det här laget. Som det ser ut i dag har vi flera luckor där vi inte vet hur vi ska göra. För vi måste vara här någon av oss, säger Christel Flinckenberg från föreningen EUM - "Stöd till EU-migranter" som är en av fem som aktivt engagerat sig.

Det var i november som en grupp Nyköpingsbor tog upp kampen för att hjälpa fattiga EU-migranter att få en varm plats att sova på nätterna, med toalett och helst med dusch.

I väntan på att få tillgång till en lokal av Nyköpings kommun öppnades ett härbärge i Ludgo vid årsskiftet efter att Rönö församling erbjudit sina lokaler för femton personer. Men i måndags var allt klart med kommunen och föreningen kunde öppna ett härbärge i Röda villan i Hemgårdsområdet.

Det visade sig snabbt att de fem personer som engagerat sig hittills var för få. Det måste finnas två personer på plats på härbärget varje natt det är öppet.

Socialdemokraten Marjo Gustafsson, ordförande i socialnämnden i Nyköping, säger att de följer hur bland annat Linköping jobbat med frågan och att de planerar att bjuda in ideela föreningar i Nyköping till ett informationsmöte inom kort.

Att kommunen skulle kunna anställa någon för att hjälpa till, är i så fall en fråga för kommunstyrelsen, säger hon.

Finns det något kommunen kan göra nu?

– Nej, vi måste ha det här mötet först.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".