Strand med solstolar. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Det blir dyrare att handla utomlands när kronan är svag. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Svenskar väntas resa trots svag krona

Elin Gabrielsson, Hui: Hushållen har haft en ganska stark köpkraft och löneutveckling
1:18 min

Trots att den svaga kronan på sikt kan leda till dyrare resor så väntas vi svenskar fortsätta att resa som tidigare.

Riksbankens beslut att införa minusränta förra veckan har lett till att den svenska kronan fallit i värde mot andra populära valutor som euron och den amerikanska dollarn. Den svenska kronan spås att fortsätta falla i värde under våren och sommaren. Det här väntas få negativa konsekvenser för reseindustrin.

De negativa konsekvenserna med den svaga kronan förväntas leda bland annat till dyrare resor och mindre pengar för svenska utlandsresenärer att spendera.

Men Elin Gabrielsson, analytiker på Handelns utvecklingstitut, tror ändå inte att effekterna blir så stora för de svenska resenärerna. Däremot utesluter hon inte dyrare resor framöver, om den svaga kronan håller i sig.

– På många andra håll kan man se att hushållen har stärkts ekonomiskt. Så även om det blir dyrare att resa för att kronan nu är svagare, så finns det mycket som talar för att många hushåll ändå fortsättningsvis kommer att ha råd att resa, säger hon.

På resebyråerna planerar man inte heller för färre resor. Ingela Schönning, kommunikationschef på resebolaget Resia travel, tror inte heller att enbart en svag krona kommer att ge dyrare resor.

– Exempelsvis kan en dålig svensk sommar styra efterfrågan på resorna och därmed priserna, menar Ingela Schönning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".