En skolbänk, en hand som håller i en penna. I bakgrunden ryggen på två elever. Foto: Katarzyna Korza/TT.
Foto: Katarzyna Korza/TT.

Regeringen vill satsa på studiehandledning på elevers modersmål

Barn som kommer nya till Sverige från andra länder ska få studiehandledning på sitt modersmål. Det är en del i det utbildningspolitiska etableringspaketet, som regeringen presenterar idag.

De ska också enligt regeingens paket snabbt få sina kunskaper kartlagda, för att få undervisning på rätt nivå.

Vi har tidigare i P4 Sörmland berättat om att det idag är stora skillnader mellan kommunerna, om barnen får studiehandledning på sitt modersmål eller inte. Men nu är det tänkt att statliga pengar ska hjälpa kommunerna med det här, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp) till P4 Sörmland.

60 miljoner per år är avsatt i budgeten för att göra studiehandledningen mer likvärdig i landet och en lag om stärkt rätt till studiehandledning ska tas i riksdagen i vår, enligt Gustav Fridolin. Till höstterminen är det tänkt att börja gälla.

Regeringen vill också bland annat att sfi-utbildningen ska bli mer anpassad efter varje individ.

Etableringspaketet innehåller förändringar inom många områden, som till exempel även jobb, bostad, och kommunalt flyktingmottagande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".