Nytt system ska förenkla jakten

4:33 min

Till sommaren lanseras en ny tjänst som kan leda till ett slut för det krångliga administrativa arbetet som medför när man lyckats fälla ett viltdjur under jaktsäsongen.

Systemet går ut på att jägarna med hjälp av sina telefoner eller surfplattor, kan gå in och kolla vad som är lovligt att skjuta, men också se vad som tidigare har fällts eller rapporterats.

– Man kan säga att jägarna har ett stort ansvar idag att rapportera vad dom ser och vad som skjuts i skogen för att man ska kunna föra en ansvarsfull och bra viltvård. Det vi riktar in oss på med vår tjänst är rapportering och all typ av administration angående älg och kronvilt, säger Henrik Hoffman, en av projektledarna bakom tjänsten Vilth.

Systemet ska automatiskt skicka ut en faktura på fällavgiften till rätt jaktlag, och informationen kommer även rapporteras till andra myndigheter som för statistik.

– Man är ett gäng jaktlag som hjälps åt i ett skötselområde och tillsammans har man en kvot på till exempel 25 älgar vare år, då är det bara att rapportera in med en enkel knapptryckning. På det här sättet går det att följa hela jakten i realtid vare sig om du är markägare, jägare eller skötselarbetare. Det sparar mycket tid från det administrativa arbetet, säger han.

Jagar du själv?

– Det är det roliga med hela dansen, det gör inte jag. Men jag har signat upp mig för en jägarexamen. Så allt började med att mina föräldrar flyttade från Nyköping till Björkvik, och där såg jag problematiken och kände direkt att det här är ett kul projekt. Nu framöver ska vi försöka utveckla systemet så det blir ännu bättre, berättar Henrik Hoffman.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista