Frikännande dom i fallet om hets mot folkgrupp

2:02 min

Den man som stått åtalad för hets mot folkgrupp för en kommentar på Facebook friades från anklagelserna av Nyköpings tingsrätt.

Det var i juli förra året som mannen från sitt fönster filmade en muslimsk utomhusgudstjänst och publicerade klippet på Facebook.

Intill filmen skrev han kommentaren "Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen".

Mannen åtalades för hets mot folkgrupp eftersom han enligt åklagaren "uttryckt missaktning mot personer med muslimsk trosbekännelse".

Tryckfrihetsexpert Nils Funcke tycker det är bra att det blev ett friande domslut.

– Det är bra att man slår fast att förlöjligande av sådana här religiösa uttryck är något som vi faktiskt ska tillåta oss, säger Nils Funcke.

Han hänvisar till att det tog 200 år från det att vi fick en tryckfrihet i Sverige tills det slutade att vara brottsligt att driva gäck med gudstjänster.

Åklagaren i målet är inte helt nöjd med domen. Han anser att gränsdragningen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp är oklar och behöver belysas av rättspraxis, men han har ännu inte bestämt sig om han ska överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista