Fogelstadgruppen Förslag 1. Foto: Camilla Andersson/Katrineholms kommun.
1 av 3
Förslag 1. Foto: Camilla Andersson/Katrineholms kommun.
Fogelstadgruppen Förslag 2. Foto: Camilla Andersson/Katrineholms kommun.
2 av 3
Förslag 2. Foto: Camilla Andersson/Katrineholms kommun.
Fogelstadgruppen Förslag 3. Foto: Camilla Andersson/Katrineholms kommun.
3 av 3
Förslag 3. Foto: Camilla Andersson/Katrineholms kommun.

Tre förslag på hur Fogelstadgruppen ska uppmärksammas i Katrineholm

Fogelstadgruppen ska få ett minnesmärke
11 min

Fogelstadgruppen som hade sitt säte i Julita utanför Katrineholm kommer att uppmärksammas i ett offentligt konstverk. Nu visas förslagen på Kulturhuset Ängeln.

– Det är helt fantastiskt och glädjande att vi uppmärksammar de här kvinnorna som haft så stor betydelse för demokratin i Sverige. De förtjänar det här, säger Anna Johansson jämställdhetsstrateg i Katrineholms kommun.

– Allmänheten kommer att kunna tycka till och man ska gärna ha med en synpunkt. Inte bara att man tycker om utan man ska argumentera varför man vill ha med verket och det kommer juryn att ha med sig när de väljer ut vilket av verken som ska utföras. Det blir precis som de här kvinnorna ville, att man ska argumentera för sina åsikter och stå för dem, säger Truls Ohlin chef för almänkultur i Katrineholm.

Fogelstadgruppen som hade sitt säte i Julita utanför Katrineholm, bildades på 1920-talet av Elisabeth Tamm, Honorine Hermelin, Kerstin Hesselgren, Ada Nilsson och Elin Wägner.

Gruppens drev den Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad gård fram till mitten av -50 talet. med kurser för kvinnor i bland annat historia, medborgarskap, samhällskunskap men också konstnärliga ämnen.

Skolan hade gästföreläsare som författarna Moa och Harry Martisson och konstnären Siri Derkert.

Fogelstadgruppen och gav också ut veckotidskriften Tidevarvet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".