Tema rösten

"Lärares röster är mest utsatta"

5:51 min

Bristfällig röstvård i lärarutbildningen är en av orsakerna till att skolpersonalens röster kan ta mycket skada. Det menar logoped Helena Wisniewska på Mälarsjukhuset.

Hur mår din röst? Kommentera artikeln eller använd #minP4vardag i sociala medier.

I dag är det bara lärarutbildningen i Umeå som har logopeder knutna till skolan och där studenterna får regelbunden kunskap i röstvård.

Det är stor skillnad mot Mälardalens högskola i Eskilstuna som bara erbjuder enstaka föreläsningar.

– Det räcker inte. Lärare använder sin röst hela dagen, säger Helena Wisniewska.

Använder man rösten fel kan det få konsekvenser på sikt, menar Helena Wisniewska.

– Man kan bli sjukskriven om man inte kan använda sin röst eftersom det är ett arbetsredskap.

Eva Sundgren är professor i svenska på Mälardalens högskola och håller med om att det är för lite röstvård i lärarutbildningen.

– Vi har hela tiden haft röstvård, men det har då handlat om en eftermiddag, kanske, på hela lärarutbildningen, säger hon.

Bland pedagogerna på Mälardalens högskola finns det olika åsikter om behovet av logopeder.

– Ett problem är att det finns olika viljor, vad är viktigt och vad måste in. Det är så hemskt mycket som måste in i lärarprogrammet.

Själv vill Eva Sundgren se nationella riktlinjer.

– Det vore bra om alla lärarutbildningar i Sverige hade något slags minimum av tal- och röstvård, så att man blir medveten om röstens betydelse. Klarar man inte av det blir det svårt att klara jobbet, för man pratar jämt.

Förskolläraren Tuula Joenpolvi fick söka hjälp för att få sin röst att fungera. Lyssna på hennes berättelse i ljudklippet nedan.