En kvinna med sjalett bäddar två madrasser vid en tegelvägg. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
1 av 4
Cecilia, som inte vill visa sitt ansikte på bild, sover i tunneln under spåren vid Centralstationen. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Emma Boxner. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
3 av 4
Emma Boxner är en av de Eskilstunabor som jobbar ideellt för EU-migranterna. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Jimmy Jansson med ett papper framför sig på ett bord. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
4 av 4
Jimmy Jansson vill inte bevilja ansökan. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Förening vill öppna lokal för EU-migranter i Eskilstuna

10 min

Den ideella föreningen En bättre chans har ansökt om 420 000 kronor från Eskilstuna kommun för att öppna en träffpunkt för hemlösa EU-migranter. Men Jimmy Jansson (S) tycker inte att det är kommunens angelägenhet.

Föreningens sekreterare Emma Boxner säger att det handlar om att täcka de basala behoven.

– Man ska kunna komma dit, äta ett varmt mål mat och duscha. Många av de här människorna har inte duschat på två månader, säger hon.

Inköp av tvättmaskiner, hyra för lokalen och lön till de två deltidsanställda kommer kosta totalt 420 000 kronor under ett verksamhetsår, enligt föreningens beräkningar.

– Sedan ska en del av det här också vara ett akuthärbärge under de kalla vintermånaderna

Just nu finns det ett 60-tal hemlösa EU-migranter i Eskilstuna, enligt föreningen En bättre chans.

Under vintern hade de flesta tak över huvudet. Föreningen ordnade sovplatser hemma hos privatpersoner - i garage, uthus och gäststugor.

Men nu sover många utomhus. I tunneln under järnvägsspåren vid Centralstationen i Eskilstuna sover ett 15-tal personer på madrasser som de lägger ut direkt på marken längs med väggarna.

Cecilia, en äldre kvinna med en mönstrad sjalett på huvudet, bäddar åt sig, dottern och dottersonen. Den tunna skumgummimadrassen skyddar inte mycket mot kylan.

– Det är svårt att sova, jag slumrar bara, säger Cecilia.

Svårast är det att sova på fredagar och lördagar när fulla människor går förbi. Det händer att de häller öl på madrasserna, berättar Cecilia och de andra här nere i tunneln.

Tjänstemännen på Eskilstuna kommun ska nu behandla föreningens ansökan. Men socialdemokraten Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande, har redan sin åsikt klar om föreningens ansökan.

– Vi ser inte att vi kan ta Eskilstunabornas skattepengar och lägga på en verksamhet för personer som inte är medborgare i Sverige eller Eskilstuna, säger Jimmy Jansson, som har en annan inställning än sina partikollegor i Nyköping, där kommunen bistår med lokal till ett härbärge för EU-migranter, och partikollegorna i Linköping, som lägger över två miljoner kronor på ett härbärge årligen.

Klicka på ljudklippet för att höra mer om tillvaron i tunneln under Centralstationen - och hur Jimmy Jansson förklarar sitt löfte i vintras om att hitta en lösning för EU-migranterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista