En kvinna med sjalett bäddar två madrasser vid en tegelvägg. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Flera EU-migranter sover i tunneln under järnvägsstationen i Eskilstuna. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Hemlösa migranter i Eskilstuna kan få stöd genom EU-bidrag

1:58 min

I höst kommer pengar från en särskild EU-fond delas ut till organisationer som hjälper hemlösa EU-migranter i Sverige. ABF är på väg att skriva en ansökan och har valt att samarbeta med föreningen En bättre chans i Eskilstuna, som en av få lokala föreningar.

Den politiska ledningen i Eskilstuna gjorde nyligen klart att den inte vill ge något kommunalt bidrag till en verksamhet för hemlösa EU-migranter, något som föreningen En bättre chans har sökt pengar för.

Ansökan har inte behandlats ännu och föreningen hoppas fortfarande att kommunen ska ändra sig, så att den kan öppna en träffpunkt för hemlösa.

Men samtidigt får föreningen nu möjlighet att söka pengar på annat håll.

EU-fonden Fead riktar sig till de allra fattigaste människorna inom EU, och från och med i höst kommer svenska organisationer få dela på 50 miljoner kronor ur den här fonden, pengar som ska räcka till år 2018.

Pengarna kommer att delas ut till större, nationella organisationer som samarbetar med gräsrötter lokalt.

Studieförbundet ABF och Verdandi planerar att tillsammans skicka in en ansökan i storleksordningen 10 miljoner kronor. ABF har valt att samarbeta med en handfull föreningar på lokal nivå och föreningen En bättre chans i Eskilstuna är en av dem.

– Vi vill inte sprida ut det alltför mycket, för då blir det bara duttverksamhet, säger Carin Forsberg, som håller i ansökan från ABF:s sida.

Ett dilemma för de ideella krafterna är att pengarna bara får gå till hälsofrämjande och samhällsorienterande insatser, och inte till mat, kläder och husrum. Många andra länder i EU har valt att låta pengarna gå till matprogram, men bland annat Sverige, Storbritannien och Danmark har valt utbildande insatser istället.

Det innebär att föreningarna måste vara kreativa i sina lösningar.

– Traditionellt inom studieförbunden har vi cirklar och det skulle vi kunna ha i matlagning, och lära ut vad som är näringsriktigt. När man då har det här kan man ju naturligtvis samtidigt äta maten som man har tillagat, säger Carin Forsberg på ABF.

Föreningarna kan få pengar för en lokal där utbildningsinsatserna sker, och i lokalen kan man också erbjuda annan service, enligt Nardin Crisbi, som är koordinator för Fead-fonden på svenska ESF-rådet.

Therese Lekander i Eskilstuna har en idé om hur det kan fungera i praktiken.

– Det går ju att få in mat, värme och hygien i det här konceptet. För det vi kommer behöva är en lokal, och i lokalen kommer det finnas ett badrum, så samtidigt kanske man kan ta en dusch också. Det ena utesluter inte det andra, säger hon.

Redan gör föreningen i Eskilstuna samhällsorienterande insatser, enligt Therese Lekander. 

Nu närmast planerar föreningen att visa en film om Förintelsen för den grupp hemlösa de har kontakt med. Många har inte gått i skolan och läst om nazisternas förföljelser av romer, samtidigt som de säljer tidningen Sofia, som handlar om en romsk kvinna som överlevde koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau som barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista