Eskilstuna anlitar mäklare när Parken zoo ska säljas

I Eskilstuna tas i dagarna ett av de första stegen i kommunens arbete med att sälja det kommunala bolaget Parken Zoo.

Kommunen ska upphandla en mäklare som senast den 1 juli ska ta fram ett prospekt inför en försäljning, alltså en beskrivning av djurparken och nöjesparken.

Ambitionen är att försäljningen ska ske före årsskiftet. Vad försäljningsprocessen och mäklaren kostar vill inte kommunen säga. 

– Alla kriterier för försäljningen är sekretessbelagd eftersom det pågår en upphandling, säger Tommy Malm, VD för det kommunala koncernbolaget Eskilstuna Kommunföretag.

Frågan om Parken Zoos ekonomi och om bolaget ska ägas av kommunen eller inte har diskuterats i många år.

Den borgerliga oppositionen har krävt en försäljning i så gott som alla valrörelser sedan i början av 90-talet. Socialdemokraterna har bromsat, men öppnade dörren för något år sedan.

I december 2014 kom den nya politiska majoriteten, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, med beskedet att kommunen ska försöka sälja kommunala Parken Zoo.

I den historiska överenskommelse som gjordes i höstas sedan en socialdemokrat hoppat av partiet, så sa företrädare för den nya politiska majoriteten att ägarskapet och framtida utveckling ska skyndsamt utredas.

Jimmy Jansson, S, sa i en intervju med P4 Sörmland att hans parti den senaste tiden har blivit mer öppet för en privatisering av Parken zoo.

– Det är värt att se om det finns en privat aktör som utvecklar Parken Zoo. Det finns svårigheter att investera i Parken zoo, som är viktigt för Eskilstuna, samtidigt som vi måste investera i äldreomsorg och skolor. Kan någon annan investera i Parken zoo och i skolorna så är det bra för Eskilstunaborna, sa Jimmy Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista