Igår kväll flyttade EU-migranterna från tunneln. Foto: Nisse hvidfeldt/P4 Sörmland
1 av 2
I går kväll flyttade EU-migranterna från tunneln. Foto: Nisse hvidfeldt/Sveriges Radio
Foto: Nisse hvidfeldt/P4 Sörmland
2 av 2
Foto: Nisse hvidfeldt/Sveriges Radio

EU-migranterna har flyttat sina saker från tunneln i Eskilstuna

3:43 min

EU-migranterna som har sovit i gångtunneln under järnvägsstationen i Eskilstuna flyttade sina saker igår kväll, efter beskedet om polisens beslut att avhysa dem från platsen.

Vad tycker du om att EU-migranterna nu tvingas flytta från gångtunneln? Kommentera gärna.

Det är ett 20-tal personer som har sovit på madrasser i tunneln sen flera månader tillbaka.

För att underlätta för migranterna samlades i går kväll volontärer från föreningen En bättre chans för att hjälpa till med att samla ihop deras saker. Föreningens sekreterare Emma Boxner tycker beslutet om avhysning känns tråkigt.

– Vi förstår att det är jobbigt för Eskilstunas invånare att de bor här. Men kommunen har inte gett dem något annat alternativ. Det här är det säkraste och varmaste stället de har. Det är tråkigt att de inte har något annat alternativ att välja på just nu, säger hon.

Längs med väggarna i tunneln har EU-migranterna ställt alla sina ägodelar, madrasser, filtar och kassar med kläder prydligt längs med väggarna. Vid ena änden står resväskor staplade på hög, en kvinna som sitter bredvid berättar att fem personer ska åka tillbaka till Rumänien under kvällen.

Emma Boxner i föreningen En andra chans berättar att migranterna fick informationen om avhysningen i måndags.

– De ska ha fått information från polisen, men det finns en språkbarriär. Men jag tror de förstod när vi berättade det för dem i går kväll.

Strax före 20-tiden började EU-migranterna bära iväg sina saker från tunneln, sakerna ska förvaras i ett förråd ett tag framöver.

– Vi förvarar sakerna de inte vill bli av med och lämnar saker så de klarar sig över natten, det känns väldigt sorgligt allting, säger Emma Boxner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista